Посетете Израел сега и ще видите, че страната е в процес на промяна.

Свързани новини

27.08.2023 07:48

Как можете да посетите "трите морета" на Израел с едно пътуване

Видян 11503 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Слънцето и морето могат да се отразят пагубно на косата на всяко момиче. За щастие, потапянето в Мъртво море, една от най-солените водни площи в света, има своите предимства.

При соленост, десет пъти по-висока от тази на Атлантическия океан, е лесно да плувам седнала и да запазя косата си суха. Само ме е яд, че съм си оставил книгата на шезлонга.

Разположено в Юдейската пустиня на Израел, Мъртво море е най-старият естествен спа център в света, благодарение на богатите си минерални води и мастилената лечебна кал.

Има и нещо друго - абсолютна тишина, която цари над тази географска аномалия. Докато се люшкам, не се чуват разбиващи се вълни, гъсти парчета мъх или пърхащи риби. Само от време на време се чува писък на къпещ се - защото солената вода е убийствена за наранената кожа.

Посетете Израел сега и ще видите, че страната е в процес на промяна. По ирония на съдбата ежеседмичните демонстрации срещу плана на министър-председателя Нетаняху да промени съдебната система на Израел и да отслаби Върховния съд на страната се превърнаха в нещо като туристическа атракция. Не на последно място в Тел Авив, където посетителите стоят в балните съботни вечери, за да наблюдават морето от израелски знамена, което залива улиците, докато хората скандират, пеят и се обединяват в знак на протест.


"Прилича на карнавал, има толкова много приятелство - просто хората демонстрират, за да гласуват за тях. Това е едно голямо "общество", което израелците обичат", обяснява Фиона. Затова и туристите обичат да ходят и да гледат.

И като се има предвид, че Тел Авив е един от най-скъпите градове в света, това е безплатно забавление.

В същото време щандовете за фалафели, ресторантите и баровете са оживени, без да се интересуват от масовите демонстрации, изпълнили улиците.


 Но от друга страна, огненият израелски характер, известен като сабра, също дава енергия на тази малка страна. Прозвището се отнася до кактусовия плод сабра, който е бодлив отвън, но сладък отвътре.

Той се проявява още щом се качваме в таксито след полета до Тел Авив. За щастие не сме пристигнали в събота вечер, когато благодарение на демонстрациите е невъзможно да се шофира навсякъде. Шофьорите тук работят на принципа "не огледай и не сигнализирай преди маневрата".

И все пак Израел е и място, където посрещането е осезаемо. Хората са любопитни, директни и просто се радват, че искате да ги посетите.


 Ние сме тук, за да се насладим на екскурзии до три различни водоема - това, което израелците често наричат "Мед, Мъртвият и Червеният". Това се отнася за средиземноморското крайбрежие на страната, Мъртво море и Червено море в южния край.

Благодарение на малкия размер на страната, посещението на всяко от "моретата" е лесно осъществимо в рамките на едно пътуване.

Започваме нашата водна одисея от Средиземно море, което заема по-голямата част от западната граница на Израел. Базираме се в Тел Авив, в хотел "Кемпински", който гледа към обширната крайбрежна алея.


 Наемаме велосипеди, тъй като има специални алеи за велосипедисти - но внимавайте, израелците карат велосипеди и използват електронни скутери, сякаш шофират. Но също така вървим пеша до древния пристанищен град Яффа.

На другия ден пътуваме 50 минути с кола до древния крайбрежен град Кесария. Именно тук между 22 и 10 г. пр. н. е. цар Ирод построява град, чиито останки са разпръснати край водата.

От Тел Авив наемаме водач - Авраам от платформата Tours By Locals, за да можем да използваме два часа и половина път с кола до следващата ни водна спирка - Мъртво море.

По пътя разглеждаме обекти като Кумран в Юдейската пустиня, където сред варовиковите скали в редица пещери са открити писания от III в. пр.н.е., известни като "Свитъците от Мъртво море".

Съвет към посетителите на Мъртво море. Изключително важно е да отседнете на място с добра храна, тъй като няма много места за хранене. За щастие, нашият хотел, The Nevo, се справя отлично.


Тук няма и много развлечения. "Какво да правим? Имате време, красива вода, спа процедури. Защо да се побърквате? Израелците са световна класа в задаването на риторични въпроси.

Една сутрин поемаме на 20-минутна разходка с кола до подножието на Масада, запустялата крепост на цар Ирод на върха на скалата. Нетърпеливите катерачи могат да изкачат "змийската пътека", която се издига на 450 метра до върха. Ние избираме кабинковия лифт до върха, за да се разходим из обширните руини.

Крайната ни дестинация е Червено море и курортът Ейлат, до който се стига след още един драматичен двучасов и половина път през назъбените планини и прашния пейзаж на Юдейската пустиня.


Източник: DailyMail


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец