Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков – дясната ръка на Асен Василев в ПП и кабинета, дава поръчка за 162 милиона лева с ДДС на групата от „обръча” на ДПС Хидрострой на арестувания при служебния кабинет (на 6 март 2023 г. за насилие и принуда зда подписване на документи с невярно съдържание) олигарх Велико Желев.

Свързани новини

12.09.2023 13:52

Как Министър ГБС пусна 162М лв. на ДПС-фирма

Видян 6949 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков – дясната ръка на Асен Василев в ПП и кабинета, дава поръчка за 162 милиона лева с ДДС на групата от „обръча” на ДПС Хидрострой на арестувания при служебния кабинет (на 6 март 2023 г. за насилие и принуда за подписване на документи с невярно съдържание) олигарх Велико Желев.


Интересното е, че същият беше разследван от депутата от ПП Бойко Рашков като вътрешен министър на ПП и беше посочен от него като източил пари от България през обществени поръчки и инвестирал над 20 млн. лв. от тях в имоти в Дубай. Пак същият прави с огромно закъснение и уникални грешки трасето на Трамвай №5 в София, което пък е основна мишена в софийската кампания на ППДБ и най-вече на водача на листата на управляващите Борис Бонев. Дела и документи!


Ето цялата история, разказана от Капитал:
„Вечно забърканата в скандали с много похарчени пари и лошо направени пътища пътна агенция (АПИ), която е и най-големият единичен разпределител на държавни средства, продължава да бълва поръчки. Въпреки кадровите промени, които подобно на всеки преди него и настоящия регионален министър Андрей Цеков направи на втория ден от своето управление, промяна в начина, по който агенцията работи, не изглежда да има.
В рамките на само няколко дни АПИ е успяла да разгледа поръчка от април 2022 г. с близо 30 оферти, да оцени предложенията на участниците, да отстрани над 70% от тях, да класира останалите и да определи победители с двойно по-високи оферти от заложената индикативна стойност. Става дума за 65 км ремонти в Бургаска област срещу 140 млн. лв.


Печелившите са фирми около известния вече Велико Желев и неговата "Хидрострой" (един от любимците в обществените възлагания от години насам), които ще вземат по 2.2 млн. лв./км.


Цялата поръчка е за рехабилитация на малко над 123 км републикански пътища в Бургаска област и е пусната в началото на април 2022 г. По това време за шеф на АПИ е назначен депутатът от ИТН Тодор Василев, който беше свързван с различни скандали и най-вече с пернишката строителна фирма, която стана известна с "разтопения асфалт" в София (б.р. напомняме, че самият министър пък е бивш изпълнителен директор на ГлавБолгарСтрой – друга фирма фаворит с милиардни обществени поръчки при всички власти).


Поръчката е с прогнозна стойност 135 млн. лв. без ДДС (б.р. крайна цена 162 млн.лв. с ДДС), като е разделена на 5 позиции за 5 различни пътни участъка. По две от обособените позиции (за участъците от Визица до Малко Търново, както и от Ясна Поляна до Приморско) процедурата е прекратена още през май 2022 г., а мотивите, изложени от АПИ, са допуснати неточности или грешки от самите тях в заданието.


Редактирана на 12.09, 11:20 ч.: За участъците от Визица до Малко Търново (24 км), както и от Ясна Поляна до Приморско (21.4 км) е пусната нова поръчка през септември 2022 г., която също е процедирана от новото ръководство на АПИ. И за двата участъка едва през юли т.г. има решение на комисия за избор на изпълнител, като класирани на първо място са "ПСТ груп" и "ОРС-инфраструктура" в консорциум. Общата стойност на двата участъка спрямо подадените оферти на бъдещия изпълнител е 66 млн.лв. при прогнозна стойност 50 млн.лв. Все още няма подписани договори.
Цялото производство е допълнително забавено от жалба в КЗК. Регистрираната през 2021 г. фирма "Би грейт" с управител Билянка Георгиева и дейност в търговията е подала жалба срещу решението за откриване на процедурата, като посочва, че според тях критериите, заложени за минимален оборот и минимален специален оборот от строителство, са ограничаващи и възпрепятстват възможностите за участие на дадени фирми и толерират по-големите в сектора.


Жалбата не е допусната за разглеждана от КЗК, тъй като е сметнато, че "Би грейт" не е заинтересовано по поръчката лице, доколкото фирмата не упражнява дейност в строителството, не е вписана в Камарата на строителите.
Едва в края на август 2023 г., след встъпването на новото ръководство на АПИ, са разгледани от комисия техническите предложения, а впоследствие и ценовите оферти, за останалите три обособени позиции, които не са прекратени, като средно за всяка от тях има подадени по 10 оферти.
Към момента от регистъра на обществените поръчки става ясно, че само по две от позициите има класирани участници.


Общото между тях е, че комисията е разгледала цялата документация в рамките на няколко дни в края на август, а избраните изпълнители са предложили ценови оферти, които двойно надвишават индикативните стойности.
Печелившите оферти са избрани като икономически най-изгодни, като интересното е, че офертите на другите класирани и неотстранени участници също надвишат многократно индикативните стойности заложени в поръчката от АПИ. По думите на Бончо Бонев, управител и собственик на "Парсек груп" (компания, участвала, но отстранена и по двете позиции), така предложените оферти не са завишени, а са занижени индикативните стойности от възложителя.


"Това е механизъм да откажат новите участници в поръчките. Защото като види някой, че не му излиза бюджетът, и се отказва. И си вика: Няма кой да одобри оферта над бюджета", обяснява Бонев. "В АПИ има промяна само на председателя, но не и на механизмите и способите от миналото", коментира още той, като добави, че решението за избор на изпълнител и за отстраняването им и по двете позиции ще бъде обжалвано пред КЗК.
Първата позиция е за рехабилитация на 34 км по пътя от Старо Оряхово до Гюльовца. Класиран на първо място е консорциум между "Хидрострой" и "Трансстрой - Варна" с оферта 70 млн. лв. при прогнозна стойност по обществената поръчка 37.5 млн. лв. (без ДДС).


И двете фирми са част от групата на един от най-големите пътни строители у нас Велико Желев, който изненадващо в началото на тази година беше задържан за изнудване на свой служител. Групата му "Хидрострой" само за няколко години получи над 1 млрд. лв. от държавни инфраструктурни проекти, сред които "Хемус" и Северната тангента.
Втората позиция е отново за ремонт на същия пътен участък в друга част - 31.5 км от Гюльовца до Каблешково. Класиран тук отново е консорциум, свързан с Желев - "Развитие 2018", който според справка в регистрите съвместно участва и получава обществени поръчки предимно в Северна България - Добрич, Варна. Класираната оферта е 70 млн. лв. при индикативна стойност 34.7 млн. лв. (без ДДС).


В консорциума са "Инжстройинженеринг" и "Битумина ГМБХ- БЪЛГАРИЯ", като първата фирма е собственост на бившия съдружник на Велико Желев, Пламен Стилиянов, а втората е с краен собственик Христо Атанасов, общински съветник от ГЕРБ в Аксаково, област Варна. От години в сектора обаче се говори, че фирмата е в кръга около "Хидрострой", а тя стана известна с това, че прибра 80 млн. лв. аванси от "Хемус" и купи огромен парцел в центъра на София, който застроява”.


 Радостина Тонева


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.