Преди да стане министър-председател на Италия, Джорджия Мелони беше един от най-острите гласове по въпросите на миграцията в Европейския съюз

Свързани новини

31.08.2023 09:53

Как лидерът на крайната десница в Италия се научи да не се притеснява и да обича миграцията

Видян 918 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 3.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди да стане министър-председател на Италия, Джорджия Мелони беше един от най-острите гласове по въпросите на миграцията в Европейския съюз. Като политик от опозицията тя предупреждаваше мрачно за усилията за замяна на местните италианци с етнически малцинства и обещаваше да въведе морска блокада, за да спре мигрантите да прекосяват Средиземно море, пише европейското издание на Политико.

По време на мандата си тя зае значително по-различна позиция - ръководи рязкото увеличаване на броя на незаконно пристигащите и въведе законодателство, според което до 1,5 милиона нови мигранти могат да пристигнат по законен път.

В момент, когато десницата и крайната десница са във възход преди изборите за Европейски парламент през пролетта на следващата година, политиката на Мелони представлява важна корекция на курса за консервативния блок на континента, тъй като пламенната реторика отстъпва пред студената практичност на управлението.


"След като влезете в правителството, трябва да намерите решения, вместо да търсите изкупителни жертви", казва Клаудио Чераса, редактор на италианския центристки всекидневник Il Foglio.


Мелони е начело на страна, която е в икономически застой и демографски упадък. През последното десетилетие Италия е намаляла с около 1,5 милиона души (повече от населението на Милано). В 39 от 107-те провинции на страната пенсионерите са повече от работещите.

Подобни цифри накараха министъра на икономиката на Италия Джанкарло Джорджети да предупреди по-рано този месец, че никаква реформа на пенсионната система няма да "издържи в средносрочен и дългосрочен план при цифрите на раждаемостта, които имаме днес в тази страна".

Според декрета за законната миграция на Мелони Италия се нуждае от 833 000 нови мигранти през следващите три години, за да запълни недостига на работна ръка. Той отваря вратата за 452 000 работници за същия период, които да запълнят сезонни работни места в сектори като селското стопанство и туризма, както и дългосрочни позиции като водопроводчици, електротехници, болногледачи и механици.

"Това е супер прагматично поведение", каза Матео Вила, експерт по миграцията в мозъчния тръст ISPI в Италия. "Налице е промяна в начина, по който се говори."


Като се имат предвид италианските правила за събиране на семейства, които позволяват на жителите да доведат свои роднини, "лесно е да се предвиди, че за около 10 години тези числа ще се утроят", което ще доведе до около 1,5 милиона мигранти, казва Маурицио Амброзини, професор по социология и експерт по миграция в Миланския университет.  

Той допълва, че правителството на Мелони "е било подтикнато да приложи по-реалистична политика" от предприемаческата класа, която представлява важна част от неговата подкрепа.

Никола Прокачини, евродепутат, близък до Мелони, който е и съпредседател на Групата на европейските консерватори и реформисти, към която принадлежи партията на Мелони "Братя на Италия", отрече каквато и да е промяна в линията: "В правителството правим това, което сме твърдели и преди: Няма такова нещо като нация, която може да се справи без умерено количество миграция, но тя трябва да бъде малка, устойчива и управлявана."


Нередовни пристигания

Макар че Мелони продължава да заема твърда позиция по отношение на нередовно пристигащите, има малко признаци, че тя е ефективна.  Според правителствени данни броят на хората, пристигащи с лодки след прекосяване на Средиземно море, се е увеличил повече от два пъти тази година, достигайки 106 000 души досега, в сравнение с 53 000 души за същия период на миналата година.

Политиката на Мелони беше подложена на обстрел през февруари, когато около 100 мигранти се удавиха, след като бреговата охрана не успя да се разгърне, за да помогне на лодка, която се преобърна край бреговете на Калабрия близо до град Кутро. Оттогава насам нейното правителство насочи вниманието си към спасителните лодки, управлявани от неправителствени организации, обвинявайки ги, че стимулират мигрантите да рискуват да пресекат пътя. По-рано този месец Италия временно конфискува три кораба, на които са пристигали мигранти, спасени в морето.


От другата страна на Средиземно море Мелони се присъедини към председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да сключи противоречив договор с Тунис, като размени финансирането на помощта срещу по-строги усилия за предотвратяване на преминаването на мигрантите. След подписването на меморандума за разбирателство през юли обаче пристигащите са се увеличили с близо 40 %.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Пиантедоси подчерта, че от началото на годината Тунис е блокирал заминаването на повече от 40 000 мигранти. "Това са окуражаващи, но все още недостатъчни резултати", добави той.

Обратът на Мелони не остана незабелязан от съюзниците ѝ вдясно, особено в крайнодясната партия "Лига", която е част от коалиционното ѝ правителство.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 граница 31.08.2023 09:57

    Поредният красиво опакован глобалистки боклук..

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак