Свързани новини

08.10.2013 16:20

Кадровите сътресения блокират дейността на Фонда за лечение на деца

Видян 1058 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дейността на Център Фонд за лечение на деца към Министерството на здравеопазването е блокирана, тъй като от един месец няма одобрени нови членове на Обществения съвет, а мандатът на предишния съвет е изтекъл. 

Това притеснение изразиха в София родители на деца, чакащи одобрение за лечение в чужбина и членове на дарителски организации. Присъстваха уволненият в понеделник без предупреждение директор на фонда Павел Александров и бившият шеф на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, който е и председател на Обществения съвет към ЦФЛД.

Липсата на Обществен съвет и директор ще забави работата на фонда най-малко с три месеца, каза Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Тя поясни, че встъпването в длъжност на нов директор и нови членове ще отнеме време, в което ще продължат да постъпват все повече молбите за лечение на деца. Към момента те са 70.

Бившият директор на фонда Александров е обвиняван в злоупотреби, включително,  и че от там са заплащал и престоят в чужбина на родителите на болните деца. Пътуването на придружител с децата понякога неизбежно трябва да бъде поето, коментира той. Проблем представлявала и неподновената атестация на Александров. 

Като пример за работата на фонда бе посочено, че за миналата година от него е било подпомогнато и осигурено лечението на 715 деца, а от началото на тази година над 670.

Александров е директор на фонда от 2010 година, като преди това в продължение на 6 години е бил Николай Добрев. По времето на Добрев фондът е подпомогнал 309 деца, припомни Калин Каменов.

Който и да дойде на мястото на Александров, ще има нужда от поне три месеца, за да навлезе и през това време могат да възникнат сътресения, обясниха от дарителския форум притесненията си. Йордан Петров също се съгласи, че новият директор и новият обществен съвет няма да могат да извършат пълноценно задълженията си, ако предшествениците им не споделят с тях технологията на работа.

Самият Александров обяви, че като директор на фонда е сключил устни споразумения с директорите на над 40 болници в чужбина децата да се лекуват там, без да заплащат сумите предварително. Според него няма причина чуждите болници да откажат да работят с новия директор на фонда, освен ако не се случи забавяне в плащанията, което той смята за много вероятно при сегашното положение.

По-късно здравният министър д-р Таня Андреева обяви името на новия директор на фонда. Това е д-р Ива Станкова. Тя е бивш депутат от БСП и бивш член на парламентарната комисия по здравеопазване, педиатър. 




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак