Свързани новини

31.01.2022 09:56

Кабинетът предлага закриване на спецсъдилищата, висящите дела отиват в Софийския градски съд

Видян 1156 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Закриване на специализираните съд и прокуратура. Това предвижда проект за промени в Закона за съдебната власт на правосъдното министерство. Той е публикуван за обществено обсъждане.




Висящите дела на първа инстанция в спецсъда ще бъдат довършени в Софийския градски съд (СГС), предвижда законопроектът. За целта съдиите, които ги разглеждат, ще бъдат командировани там. В случай, че делото е на втора инстанция, то ще отиде в Апелативния съд. Това означава, че шумни процеси като този за фалита на КТБ например ще преминат в СГС.


 


Делата, по които не е проведено разпоредително заседание, ще бъдат пратени в окръжните съдилища в страната. На практика това е връщане на старото положение отпреди създаването на специализираните институции.


 


Спецсъдът и прокуратурата заработиха в началото на 2012 г. Инициативата за създаването им бе на първото правителство на ГЕРБ. Идеята бе там да се гледат дела срещу организирани престъпни групи и те да приключват бързо. В следващите години се оказа, че нищо от първоначалния замисъл не е било изпълнено.
Постепенно спецсъдът бе натоварен с все повече и повече дела. Там бяха пратени процесите за корупция срещу висши чиновници, министри и т.н., както и делата срещу магистрати. Там бяха концентрирани и почти всички разрешения за подслушване и следене.


 


Спецпрокуратурата пък неизменно демонстрираше, че неудобни на властта ще бъдат преследвани с всички способи, докато управляващите няма да бъдат закачани. Тази структура се превърна в кариерен трамплин за сегашния главен прокурор Иван Гешев, който я ръководеше преди да стане заместник на Сотир Цацаров, а след това и шеф на държавното обвинение.


 


За десетте години от съществуването си специализираните институции не са оправдали обществените очаквания към тях, пише в мотивите на правосъдното министерство. Те цитират статистика, според която едва 3% от делата, които постъпват там, са от общ характер, т.е. същински наказателен процес. Спецсъдът гледа предимно мерки за неотклонение, както и исканията за подслушване и следене на трафични данни.


Кристиян Георгиев


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.