Свързани новини

04.01.2018 13:08

Йотова приветства приемането на Истанбулската конвенция

Видян 1585 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепрезидентът Илияна Йотова приветства приемането на Истанбулската конвенция от правителството, като напомня, че е работила още като евродепутат от Партията на европейските социалисти за нейното приемане, съобщава Епицентър.


В публикация в профила си във Фейсбук вицепрезидентът повтаря аргументите на министъра на външните работи Екатерина Захариева, а именно, че основната цел на документа е да спре насилието над жените и не се визира трети пол.


"Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа. Такъв дебат трябваше да се състои и в България, за да се избегнат спекулациите относно отделни текстове в нея. Също така това щеше да накара министрите поне да прочетат документа и да се запознаят със съдържанието му. Основното, което конвенцията защитава, е равноправието между двата пола. Най-важното в нея е реалната защита на жени, които са жертви на насилие. Такава е всяка трета жена в Европа по данни на Евростат", отстоява позицията на мнозинството от правителството бившата социалистка, като критикува онези 8, които не са я одобрили, че поне е трябвало да прочетат конвенцията.


"Още през 2014 година в качеството си на евродепутат организирах конференция на тема "Немият вик на насилието" с участието на представители на неправителствения сектор, държавните институции и местната власт. Ратифицирането на Истанбулската конвенция от България още тогава беше основната ни цел в борбата срещу насилието върху жени. В цитирания в публичното пространство чл. 14, в който фигурира терминът "нестереотипни роли на пола", се има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които, най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини, и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи", повтаря думите на външния министър и Йотова.


"Както тогава, така и днес аз твърдо заставам зад жените-жертви на насилие и съм убедена, че приемането на тази конвенция е стъпка към справяне с проблема. Надявам се, че назрялата по-широка дискусия по темата ще допринесе за по-добра информираност и ще убеди голяма част от българското общество във важността на проблема и необходимостта от неговото решаване", защитава ратификацията Илияна Йотова.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион