По-рано във вторник Абас реши да съкрати пътуването си до Йордания и "незабавно да се върне в родината", се казва в изявление на страницата му във Facebook.

Свързани новини

18.10.2023 12:07

Йордания се отказа от среща на върха с Байдън и Абас

Видян 891 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Йордания отмени срещата на върха с участието на президента на САЩ Джо Байдън и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас след ракетния удар по болница в Газа.

Бомбардировката във вторник отне живота на най-малко 500 души и за нея палестинците обвиниха Израел, който от своя страна обвини бойците от Газа, че са поразили лечебното заведение с погрешно изстреляна ракета.

"Решихме да не провеждаме четиристранната среща на върха в Аман, защото Вашингтон няма да може да вземе решение за спиране на войната [между Хамас и Израел]", заяви йорданският външен министър Айман Сафади в изявление, разпространено от Al Jazeera.

Той обясни, че този ход е направен след консултации със САЩ, Палестинската власт и Египет, чийто лидер Абдел Фатах ас Сиси също трябваше да участва в срещата в сряда. "Бомбардировката на арабската болница Ал-Ахли е отвратително военно престъпление, което не може да бъде толерирано", заяви йорданският дипломат.


 По-рано във вторник Абас реши да съкрати пътуването си до Йордания и "незабавно да се върне в родината", се казва в изявление на страницата му във Facebook. Лидерът ще председателства спешна среща във връзка с "голямата трагедия, която сполетя палестинския народ, след като израелското окупационно правителство извърши масово убийство в болницата", се казва в изявлението.


По-късно Белият дом потвърди, че Байдън повече няма да посещава Йордания и ще пътува до Израел само в сряда. "След консултация с краля на Йордания Абдула II и в светлината на дните на траур, обявени от президента на Палестинската автономия Абас, президентът Байдън ще отложи пътуването си до Йордания и планираната среща с тези двама лидери и с президента на Египет Сиси", заяви говорител, като добави, че Байдън изпраща съболезнования "за невинните жертви, загинали при експлозията в болницата в Газа".

Палестински официални лица обвиниха израелски въздушен удар за разрушаването на болницата във вторник - твърдение, което бързо беше подкрепено от няколко държави, включително Саудитска Арабия и Турция.


Израел отрече като подчерта, че липсата на структурни повреди в болницата "Ал Ахли" в град Газа доказва, че израелските въздушни удари не са причинили смъртоносната експлозия.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв