Свързани новини

25.10.2009 12:10

Източноазиатската икономическа общност - по-близо от всякога

Видян 1782 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мечтите за създаване на огромен икономически блок, обхващащ половината население на Земята, бавно се превръщат в реалност, показва план, който ще засили глобалното влияние на Азия, според анализатори и официални представители, цитирани от БГНЕС.


Японският премиер Юкио Хатояма отправи предложението за т. нар. Източноазиатска общност на колегите си по време на срещата на върха в Тайланд, заявявайки, че че регионът трябва да се стреми към "световно лидерство". На плана все още му липсват детайлите и е пълен с предизвикателства, но голяма част от същинската работа вече е осъществена, смятат експертите. По-сплотена Азия би имала по-голяма роля в световните дела, твърди бившият генерален секретар на АСЕАН Родолфо Северино, особено след като регионът се справи по-бързо със световната икономическа криза в сравнение със Запада. Основите на каквато и да е източноазиатска общност се намират в мрежата от споразумения за свободна търговия, които 10-членният АСЕАН е сключил с Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Австралия и Нова Зеландия.
На срещата на върха в Тайланд регионалните лидери се съгласиха да осъществят проучване за приложимостта на огромната свободна икономическа зона, която покрива АСЕАН, Китай, Япония и Южна Корея, заяви тайландският външен министър Касит Пиромая. Отделно проучване за по-широко сдружаване, което включва и Индия, Австралия и Нова Зеландия ще бъде паралелно проведено и Касит посочи, че двете могат да бъдат обединени с цел създаване на "единно регионално сътрудничество на по-широка основа".
Източна Азия също се съгласи по-рано тази година да създаде фонд за 120 милиарда долара - за подпомагане на държави в нужда без да се вземат заеми от МВФ. Сливането на до 16 държави в зона за свободна търговия е изпълнено с предизвикателства, особено в чувствителната сфера на селското стопанство, изтъква Северино отбелязвайки, че Австралия, Индия, Япония и Южна Корея са основни селскостопански производители. Освобождавайки сектора на услугите, подобните на "открито небе" споразумения за авиационния сектор са друго предизвикателство. Но каквато и да е общност в Източна Азия остава далечна цел главно поради липсата на конкретни предложения и разногласията за участието на САЩ и за влиянието на Китай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби