-  10 дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента - Ваня Григорова и Антон Хекимян.

Свързани новини

19.10.2023 11:57

Изравнени са Васил, Ваня и Антон за кмет на София, паритет в СОС между ППДБ и ГЕРБ: Медиана

Видян 2008 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 3.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Битката за кмет на София тепърва започва, като тримата основни кандидати Васил Терзиев, Ваня Григорова и Антон Хекимян са с изравнени възможности. Резултатите им са в рамките на статистическата грешка от 3,5 на сто – от 21,4 до 24,8%, сочи проучване на социологическата агенция Медиана.


Неясен е не само изходът от първия, но и от втория тур – там всяка от трите възможни двойки кандидати играе при шанс 50 на 50.





Ключът е в около 25% от хората, които в 10-те дни до вота ще решат гласуват или не и за кого.


По-важната битка – кой ще овладее Столичния общински съвет, който държи парите, дружествата и назначенията в София, според моментната картина от изследването дава партитет между ГЕРБ и ППДБ, както 19 минути писа още при предварителните тайни сондажи преди старта на кампанията.


Въпреки че и социолозите, както и журналистите, не обръщат особено внимание на резултатите за общинския съвет, данните показват, че най-големи групи с по 26-27%, което при разпределението са по 19-20 мандата, ще имат ППДБ и ГЕРБ. Точно, както писахме преди месец.


Немалки фракции според Медиана ще имат БСП и Възраждане - по 15-17%. Освен тях Вили Лилков, ИТН и Български възход според данните на Медиана ще имат от 1 до 3-ма общински съветници.


Така възможностите за бъдещото реално управление на София през СОС са градска Сглобка като националната ППДБ-ГЕРБ, или ГЕРБ плюс някои от по-малките играчи.


Както показват резултатите, сред тях ППДБ не печели симпатизанти за подкрепа втори тур, т.е. не може да се очаква и местна коалиция, в която русофилските БСП или Възраждане например да преглътнат русофобските десни.


Разликите между кандидатите на ПП-ДБ/Спаси София, БСП и ГЕРБ за кмет на столицата са минимални и тримата се "движат в пакет".


Според социолозите от Медиана в столицата ще има балотаж. Изследването е проведено в периода 10-17 октомври 2023 г. със 710 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизрано интервю и е представително за пълнолетното население на София.


Проучването е изследователски проект на агенция Медиана и е реализирано със собствени средства.


Според социолозите изводите от изследването са следните:


- 10 дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават. Въпреки че първи започна своята предизборна кампания, Васил Терзиев бързо е догонен от двама основни конкурента - Ваня Григорова и Антон Хекимян.


- В момента тримата са на незначителна дистанция (от порядъка на двайсет хиляди гласа), като следва да се има предвид, че близо 120 000 души (една четвърт) от вероятните избиратели все още не са определили твърдо своите предпочитания.


- При това положение дори и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) запазват своите шансове. Колебаещите се и все още не решили за кого ще дадат вота си представляват огромна маса и могат да обърнат изборите.


- В София може да се очаква относително висока изборна активност на общинските избори - около 500-550 хиляди избиратели ще застанат пред урните.


- Без съмнение изборите за кмет на София ще се решат на балотаж като най-вероятните двойки са три: Терзиев срещу Григорова; Терзиев срещу Хекимян; Григорова срещу Хекимян. Отново се сблъскваме с пълна непредсказуемост.


"На практика и трите хипотетични балотажа разиграни от нас завършват с един и същ резултат 50:50", коментират от Медиана.






 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 20.10.2023 06:53

    Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

  • 002 Anonimen 19.10.2023 15:46

    Само в България всеки некадърник може да стане кмет и премиер! Няма изисквания за професионализъм и морал! Прост и беден народ!

  • 001 Anonimen 19.10.2023 12:13

    Са!Са! Опре Рома!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв