Въпреки името си, Галилейското море в Северен Израел всъщност е сладководно езеро, което поддържа живота от хилядолетия.

Свързани новини

20.08.2022 07:08

Израел ще изпомпва вода от Средиземно море за Галилейско море

Видян 5674 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки името си, Галилейското море в Северен Израел всъщност е сладководно езеро, което поддържа живота от хилядолетия. И до днес езерото напоява лозя и местни ферми, в които се отглеждат различни видове зеленчуци, пшеница и мандарини. Археологията, горещите извори и пешеходните пътеки осигуряват туризъм и поминък за местните общности.



Но това място за религиозно поклонничество - където според Новия завет са извършени много от чудесата на Исус - е изправено пред мрачно бъдеще. Климатичната криза предизвиква огромни колебания в нивото на водата в езерото. Сега тя е доста пълна, но само преди пет години беше достигнала рекордно ниско ниво.


Изменението на климата и неустойчивото управление на водите водят до пресъхване на езерата в Близкия изток и извън него, но израелското правителство се надява, че има решение: то планира да изпомпва вода от Средиземно море, да извлича солта и да я изпраща през цялата страна, за да допълва езерото, когато е необходимо.
 
Това е драматична промяна за Галилейско море, наричано на иврит Кинерет, което някога е изпомпвало почти цялата питейна вода на Израел. Сега водата ще тече в противоположната посока.
Израел разполага с богат опит в областта на обезсоляването.
 
Като страна, която не разполага с достатъчно вода, повече от две десетилетия тя взема морска вода от Средиземно море и я пречиства чрез процес, наречен обратна осмоза, като по същество премахва солта от водата, за да я направи годна за пиене. Това е процес, към който други части на света, включително Калифорния, се обръщат по време на суша, но в Израел той е ежедневие. Пет завода за обезсоляване по крайбрежието осигуряват почти цялата вода от чешмата за 9,2 милиона души в страната.
 
Новият проект изглежда малко неубедителен - 1,6-метрова водопроводна тръба, разположена на 31 километра - но той е първият по рода си. Той ще взема обезсолената вода и ще я изпомпва през потока Цалмон, който захранва езерото.

Когато за първи път чува за проекта, Ноам Бен Шоа, главен инженер в израелската национална компания за водоснабдяване Mekorot, смята, че това е странна идея.
"Но много скоро разбрахме стойността, която тя има за самия национален пазар", казва той пред CNN на строителната площадка за тръбата.
 
Според него това помага и за развитието на селското стопанство в региона, както и за отношенията със съседна Йордания.

Израел има дългогодишно споразумение с Йордания за продажба на десетки милиони кубически метра вода годишно на кралството. През 2021 г. двете страни подписаха ново споразумение, според което Йордания ще получава от Израел 200 милиона квадратни метра обезсолена вода годишно - около 20% от нуждите на Йордания от вода - в замяна на слънчева енергия, която ще подпомага захранването на електрическата мрежа на Израел. Емиратски компании ще изградят 600 слънчеви електроцентрали в Йордания, за да произвеждат енергията.
 
Очаква се до няколко месеца новият тръбопровод на стойност 264 млн. долара да започне да функционира и да може да пренася 120 млн. квадратни метра вода годишно, но ще се изпомпва в езерото само при необходимост, каза Бен Шоа.

"Уникалността на този проект се състои в това, че той ни дава почти неограничена гъвкавост", казва той. "По принцип можем да вземем водата там, където е налична, и просто да я пренасочим и транспортираме до мястото, където е необходима. В населените места - и за селскостопански или промишлени цели. "
 
 
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Гошо 4½ 20.08.2022 17:37

    Когато говорим за обем мярката е кубически метър. Какви са тези квадратни метри вода? Това и в началлнотоо училище го знаят. By the way в Кувейт водоснабдяването е с оббезсолена морска вода от 1956 г., така е и в другите страни от Залива. В материала има много ненужни поробности, кой какво казал и пр. Редакторът ви е в отпуска?

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв