Напукано речно корито в участък от река Яндзъ в Юнян, Чунцин, на 16 август 2022 г.

Свързани новини

17.08.2022 17:37

Китай засява облаци, за да попълни намаляващата река Яндзъ

Видян 4118 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китайски самолети изстрелват пръти със сребърен йодид в небето, за да донесат повече валежи на важната река Яндзъ, която на места е пресъхнала, докато части от страната са изпаднали в суша и се борят с най-тежката гореща вълна в историята, съобщава CNN.


Няколко региона на река Яндзъ стартираха програми за промяна на времето, но поради твърде слабата облачност операциите в някои опустошени от сушата части от басейна на реката останаха в режим на готовност.


В сряда Министерството на водните ресурси съобщи, че сушата в целия басейн на река Яндзъ "оказва неблагоприятно влияние върху сигурността на питейната вода за населението и добитъка в селските райони, както и върху растежа на земеделските култури"

В сряда централната китайска провинция Хубей стана последната, която обяви, че ще сее облаци, използвайки пръчки със сребърен йодид за предизвикване на валежи.

Най-малко 4,2 милиона души в Хубей са засегнати от тежка суша от юни насам, съобщиха от отдела за управление на извънредните ситуации в провинция Хубей във вторник. Повече от 150 000 души там имат затруднен достъп до питейна вода, а близо 400 000 хектара посеви са пострадали от високите температури и сушата.


Яндзъ е само една от многото реки и езера в северното полукълбо, които пресъхват и се свиват на фона на безмилостните горещини и малкото валежи, включително езерото Меад в САЩ и река Рейн в Германия. Тези екстремни метеорологични условия са подсилени от предизвиканата от човека климатична криза, предизвикана от изгарянето на изкопаеми горива.



Общностите често разчитат на тези водни басейни за икономическа дейност и правителствата трябва да се намесват с мерки за адаптиране и фондове за помощ, което струва огромни суми.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.08.2022 21:57

    Брей,голяма новина. Ми че всички го правят отдавна. Най-много патенти за трейли имат израелците. И ало, кви са тия "пръти", да не сме се изгубили в превода.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог