Участници в протест, организиран от Турската комунистическа партия в Истанбул, издигат лозунги в знак на солидарност с палестинците. [Emrah Gurel/AP Photo]

Свързани новини

18.10.2023 09:50

Израел посъветва гражданите си незабавно да напуснат Турция

Видян 2578 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Израел посъветва гражданите си незабавно да напуснат Турция, позовавайки се на повишената заплаха от терористични нападения на фона на широко разпространеното възмущение от смъртоносния ракетен удар по болница в ивицата Газа.

Съветът за национална сигурност на страната NSC повиши предупреждението за пътуване до Турция до най-високото ниво в четиристепенната си система за предупреждение. "Предвид неотдавнашните събития, съществува загриженост относно повишената мотивация на терористични актьори и самотни нападатели да атакуват израелци в различни страни по света", се казва в изявление на NSC, цитирано от израелски медии.

NSC също така повиши нивото на риска за Мароко на ниво 2 "в светлината на променящия се пейзаж на заплахите" и повтори призива да се избягват "несъществени" пътувания до арабските страни и държавите, граничещи с Иран, "като специално подчерта Йордания, Египет, Обединените арабски емирства и Азербайджан".

Уведомлението беше публикувано в момент, когато хиляди хора се събраха на протест пред израелското консулство в Истанбул след новината, че при ракетен удар по болница в ивицата Газа са загинали около 500 палестинци. Видеозаписи, публикувани в социалните медии, показват, че някои от протестиращите са изстреляли фойерверки по сградата на консулството, качили са се на оградата му и са се опитали да я подпалят.


Въпреки че палестинските официални лица бързо обвиниха Израел за удара, ЦАХАЛ и министър-председателят Бенямин Нетаняху заявиха, че болницата е била разрушена от ракета, изстреляна от една от палестинските бойни групировки.

Въпреки това ударът предизвика широко осъждане в арабския свят и извън него. Аман реагира на трагедията, като внезапно отмени планираната за сряда среща на върха с участието на лидерите на САЩ, Йордания, Египет и Палестинската власт.

Западен Йерусалим нанася ответни удари по Газа, откакто Хамас и съюзнически бойни групировки извършиха изненадващо нападение срещу Израел на 7 октомври.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей