Преведи
Приключихме преговорите по всеобхватно споразумение за икономическо партньорство с Израел и то вече е готово за подписване. Тази важна сделка ще надгради историческите споразумения от Абрахам и ще затвърди едни от най-важните и обещаващи развиващи се търговски отношения в света.

Свързани новини

02.04.2022 18:04

Израел подписа "историческо" споразумение с бивш съперник

Видян 2524 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израел и Обединените арабски емирства приключиха петмесечните преговори с подписването на споразумение за свободна търговия, което е продължение на споразуменията от Абрахам, с които официално бяха установени отношенията между двете държави.




Министърът на икономиката и промишлеността на Израел Орна Барбивай и министърът на външната търговия на ОАЕ Тани бин Ахмед Ал Зейуди се срещнаха в Йерусалим за четвърти и последен кръг от преговори във вторник, като накрая подписаха споразумението в петък.




"От сключването на Споразумението от Абрахам Министерството на икономиката и промишлеността работи за разширяване на икономическите отношения между Израел и Обединените арабски емирства и за реализиране на икономическия им потенциал", казва Барбивай.


 


"Финализирането на преговорите е важен и исторически етап в отношенията между страните и ние ще продължим да съдействаме на израелската бизнес общност за установяване на търговски отношения в Обединените арабски емирства", добави тя.




В петък министърът на външната търговия на ОАЕ написа в Туитър, че "тази знакова сделка ще надгради историческото споразумение от Абрахам и ще затвърди едни от най-важните и обещаващи развиващи се търговски отношения в света".


 


Съобщава се, че споразумението, чието договаряне отне повече от пет месеца, ще освободи от мита  незабавно или постепенно около 95 % от продуктите, търгувани между Израел и ОАЕ, като храни, селскостопански продукти, козметични продукти, медицинско оборудване и лекарства, заяви израелският министър на икономиката.


 


 


Тя съобщи също, че сделката ще обхване регулирането, митниците, услугите, обществените поръчки, електронната търговия и защитата на правата на интелектуална собственост.




ОАЕ и Израел, за които се съобщава, че през 2021 г. са постигнали двустранна търговия на стойност около 900 млн. долара, нормализираха отношенията си още през 2020 г. като част от споразуменията от Абрахам, подписани с посредничеството на САЩ. Целта на споразуменията беше да се установи мир в Близкия изток и да се подобри сътрудничеството между държавите в региона.




По-рано тази седмица Израел беше домакин на среща на върха, на която бяха поканени висши дипломати от САЩ, както и от ОАЕ, Бахрейн и Мароко, с които Израел нормализира отношенията си от 2020 г. Израелският министър-председател Нафтали Бенет също направи "изненадващо посещение" в Египет заедно с престолонаследника на ОАЕ, за да проведе тристранни разговори и да обсъди "общите интереси в областта на сигурността".


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Ден да общувате открито с партньорите си

Ден да общувате открито с партньорите си, да