Израел мобилизира още резервисти

Свързани новини

15.04.2024 18:00

Израел мобилизира още резервисти

Видян 2213 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израел ще мобилизира две допълнителни бригади за операции в Газа, съобщиха военните.

Повече резервисти са необходими на фронтовата линия, "за да се защити държавата Израел и да се гарантира сигурността на нейните граждани", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана (IDF).

Съобщението бе направено седмица след като Израел изтегли по-голямата част от сухопътните си сили от палестинския анклав, което военното ръководство определи като подготовка за мисия в град Рафах.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е подложен на натиск от страна на коалиционните си партньори да изпрати сухопътни войски в града на египетската граница, където се предполага, че са струпани около 1,3 млн. палестинци. САЩ, които са основен доставчик на военна помощ за Израел, изразиха опасения, че операция в Рафах ще доведе до значителни жертви сред цивилното население.

Членове на израелското правителство, включително Нетаняху, твърдят, че еврейската държава не може да постигне основната си цел - да победи палестинската войнствена групировка Хамас, без да влезе в Рафах.

Съобщението в неделя дойде, след като западната помощ помогна на израелските сили да отблъснат обстрел от ирански безпилотни самолети и ракети. Техеран предприе нападението в отговор на въздушния удар по консулството му в Дамаск на 1 април, за който обвини Израел. ЦАХАЛ заяви, че заедно с партньорите си е спрял около 99 % от иранските снаряди.

Коментирайки иранската атака, говорителят на ЦАХАЛ Даниел Хагари подчерта, че израелските военни "не са изпуснали от поглед" целите си в Газа. "Хамас и Иран искат да запалят Близкия изток и да ескалират региона", твърди той.

Продължаващите военни действия в Газа бяха предизвикани от нахлуването на Хамас в Южен Израел през октомври, при което бяха убити около 1200 души, а десетки бяха взети за заложници. По данни на местните здравни власти над 33 000 палестинци са загинали в резултат на израелските ответни действия, повечето от които са жени и деца.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот