Свързани новини

22.07.2014 10:30

Израел и Хамас не са склонни на компромиси

Видян 867 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шефът на Арабската лига Набил ал Араби призова „Хамас" да приеме предложението на Египет за прекратяване на сблъсъците между екстремистите в Газа и Израел, при които загинаха почти 600 палестинци, съобщава „Франс прес".


„Египетското предложение ясно призовава за прекратяване на огъня. Надяваме се „Хамас" да го приеме", каза той след среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в Кайро, където пристигна американският държавен секретар Джон Кери, за да настоява за мир.


Израел прие египетското предложение миналата седмица, но „Хамас" отказа под претекст с искане на гаранции, че наложената от Израел и Египет блокада на Газа ще бъде вдигната.


Представител на „Хамас" каза, че всичко трябва да бъде сторено едновременно: слагане на край на израелската агресия и прекратяване на блокадата.


Иначе израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви в интервю за NBC Nightly News, че Израел има право да изпрати войници в Газа.


„Трябва да се защитим. Опитваме се да сторим това с минимално количество сила или с поразяване на военни цели колкото може най-добре. Но трябва да действаме, за да се защитим. Нито една страна не може да живее по този начин", подчерта Нетаняху.


Той иначе изрази съжаление за загиналите цивилни.


От началото на конфликта, който започна преди около две седмици, са загинали над 565 палестинци, според АП. 3600 души са ранени при „Операция защитно острие".


След като „Хамас" обяви, че няма да прекрати огъня, докато Израел не изпълни исканията, еврейската държава предупреди, че операцията в Ивицата Газа може да продължи дни или дори седмици, пише „Вашингтон пост".


Към момента са загинали 25 израелски войници при операцията в Газа - два пъти повече от конфликта през 2009 година и най-много от войната с Ливан през 2006 година. Двама израелски граждани също загинаха от ракетите на екстремистите в Газа.


Израелските военни обявиха, че са „убили 183 терористи" и са ударили „1 388 терористични обекта" от началото на наземната операция в Газа.


Военният министър на Израел Моше Ялон каза, че операцията, която сега се е насочила към откриване и унищожаване на подземни тунели, ще продължи „толкова дълго, колкото е необходимо до пълното изпълнение на задачата и връщане на спокойствието в цял Израел".


Но един от лидерите на „Хамас" Исмаил Хания предупреди „нашествениците", че ги чака гробище в Газа. В телевизионно обръщение Хания подчерта, че бойците на „Хамас" няма да свалят оръжията, докато Израел и Египет не премахнат блокадата - хората свободно да пътуват и свободно да се доставят или изнасят стоки. Също така да бъдат освободени арестуваните след убийството на тримата еврейски младежи в Западния бряг миналата седмица.


Нашите искания са справедливи и човешки. Нашият народ реши, поясни той.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби