Свързани новини

03.01.2011 17:56

Изпускаме милиарди от люти чушки

Видян 6243 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо да ни показва постна пица, финансовият министър Симеон Дянков трябваше да нагъва пикантна и да плаче от радост. Защото според последния брой на вестника-институция Файненшъл Таймс люто е спасението за българската икономика.   
Една от националните ни емблеми – лютите чушки, добили световна известност  благодарение на Байганьовия гений и като „булгарише бонбонише“, са в състояние не само да убият на място изтънчения вкус, но и да решат голяма част от финансовите ни проблеми по време на криза. Файненшъл Таймс обявява огнения зеленчук за новото световно злато, като дава за пример Индия. Само за миналата година азиатската страна отчита 2,8 милиарда долара приход от търговия на различни сортове люти чушки. Същевременно цената на килограм расте неимоверно, като в края на 2010-а скокът стигна 50 процента.       
„В Индия наистина лютите чушки са по-скъпи от злато“, пише Файненшъл Таймс. Според изданието богатите търговци от черния пазар ще купуват люти чушки и ще ги крият, докато цената им скочи поне тройно. Причината за баснословните цени са необичайните климатични условия, при които продукцията все повече намалява. Миналата година дъждовете в Северна и Западна Индия са причинили нацепване на всички ароматни сортове. Страната притежава най-големия пазар в света за подправки, оценен на 2,8 трилиона долара, и снабдява повече от половината свят. Индия използва 90% от това, което произвежда.
Към днешна дата 100 грама люти чушки у нас е 20 стотинки, или – 2 лева за килограм. Дори това да е цената обаче, представете си само какви възможности губим, като използваме селскостопанската продукция единствено за вътрешна консумация, а не да зареждаме гладния за люто гигантски пазар в Индия. Все пак говорим за седмата по големина страна в света, която е и втора по население.
Освен всичко лютите чушки - плодове на растението Capsicum frutescens,които, впрочем, мистериозно се появяват на платното Тайната вечеря в Боянската църква, могат да бъдат използвани не само за кулинария, но и за истинско оръжие. В момента по света се разработват даже оръжия срещу терористи именно от убийствено чили.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.