През юни разследването срещу него беше възобновено, а бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета му.

Свързани новини

05.10.2023 10:37

Изпраха Кирил Петков

Видян 1623 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата прекрати за втори път делото срещу експремиера и съпредседател на ППДБ Кирил Петков, съобщиха от държавното обвинение. Напомняме, че той беше обект на проверка заради декларацията му от 2021г. - преди назначаването си за служебен икономически министър, че няма друго гражданство, освен българско. Ако законът бил друг, Петков можело и да бъде обвинен. Той се бе отказал от гражданството си, но все още бе поданик на Канада, преди да стане министър - на 24 април 2021 г. върнал паспорта си. Пое икономиката на 12 май, но спря да има канадски паспорт чак през август.


През юни т.г. разследването срещу него обаче беше възобновено, а бившият вече главен прокурор Иван Гешев поиска имунитета му заради същия казус. Само седмица преди това държавното обвинение настоява същото и при другия експремиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заради разследването около къщата в Барселона.
Първоначално Петков отказа да си даде имунитета доброволно и поиска да се състави съответната комисия в НС, но го направи в края на юни когато кабинетът Денков-Габриел заработи.


Седмици след това същото стори и Борисов. Това се случи, след като ГЕРБ и ППДБ се разбраха да формират комисия с участието на всички ПГ, която да обсъжда депутатските имунитети по реда на постъпването на исканията им. До онзи момент Гешев запита НС да позволи разследване на общо 6 народни представители - по 2 от ГЕРБ (Борисов и Даниел Александров) и от Възраждане (Веселин Вешев и Ангел Георгиев), 1 от ППДБ (Петков) и вече нечленуващия в група Радостин Василев.


Припомняме, че в скандалния запис от заседанието на ППДБ, който лъсна през май т.г. Петков повдигна темата за пазене и “пране” на депутатите от прокурорски искания. "Христо Иванов даде едно предложение за това нещо и то е - казваме, че се прави комисия по имунитетите, защото той най-вероятно няма да е само на Борисов, ще видим дали ще ни искат на нас, на някой от другите, това ще се види. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа", каза той тогава.


На записа другият съпредседател на ПП Асен Василев също се включи с думите: "Това, което каза Кирил, идеята на Иванов е да се въведат европейски практики от ЕП, което означава, че поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко в тази комисия, която ще разглежда всички доказателства, лист по лист и перо по перо. Докато те не са отстранили Гешев (б.р. който вече падна), не мисля, че Бойко ще иска да ходи на избори и да му пада имунитетът".


В крайна сметка срокът за работата на комисията изтече в средата на юли без някаква видима свършена работа.


Първоначално случаят около гражданството на Петков бе обект на работа на специализираната прокуратура, преди тя да бъде закрита. Тогава документите също бяха изпратени в СРП. В сигнал до държавното обвинение са казваше, че Петков е подал невярна декларация, в която е потвърдена неистина. В нея се описваше развитието на двойното му гражданство.


От прокуратурата тогава посочиха, че по закон няма как да започне разследване. Това постановление бе потвърдено от две инстанции. На 31 май ВКП отново изпрати делото в СРП и стана причина да бъде поискан имунитетът на Петков.


Сега, след доклад на събраните материали, наблюдаващите прокурори са преценили, че “не е налице извършено деяние” и досъдебното производство е прекратено.



Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 08.10.2023 09:41

    Изпраха и двете човекоподобни - Пеевски и дядото от Банкя. Без накисване.

  • 001 Чурулик Марйкин 05.10.2023 12:17

    Изкараха го ГРАЖДАНИН НА СВЕТА !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион