Биомасата е подходящ природен ресурс за получаване на енергия

Свързани новини

09.03.2022 13:37

Използването на биомаса е част от зелените практики на предприятието: Топлофикация Враца

Видян 1869 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Производството на електроенергия от възобновяеми източници все повече се превръща в подходяща алтернатива на вече съществуващите способи и практики в индустрията, както по света, така и в България. Поради тази причина, през последните 10 години ние добавихме биогорива в горивния микс. Биомасата се образува от остатъци от растителни култури.


 


Тя е подходящ природен ресурс за получаване на енергия. Също така се причислява към възобновяемите енергийни източници, защото като природен продукт непрекъснато се възстановява. 


 


Биомасата е използвана практика в европейските топлофикационни предприятия, защото не замърсява околната среда и за това се счита за източник на зелена енергия. С този проект ние подобряваме качеството на въздуха в града и успяваме да задържим цената на топлинната енергия на фона на драстичното увеличение на въглеродните емисии и природния газ. За нас като дружество биогоривата ще помогнат занапред да бъдем по-енергийно независими от покачването на цените на „синьото гориво“.


 


„Внедряването на биомасата в производството на енергия допринася за екологичното и икономическо развитие на „Топлофикация Враца“. За нас като Дружество биогоривата ще помогнат да бъдем по- енергийно независими от покачването на цените на природния газ. Добавянето на биомасата в горивния микс спомага за екологичното и икономическо развитие и на града ни. Клиентите получават „зелена“ енергия на достъпна цена.


 


В условията на енергийна криза използването на биомаса придобива още по-голямо значение именно заради по-ниския разход на средства при нейното оползотворяване. Той играе спасителна роля във време, когато цените на енергията се увеличават драстично. “, заяви инж. Михайлов. Той подчерта, че за тях е важно да осигурят екологично отопление на клиентите си и едновременно да дадем своя принос за по-чист въздух за врачани. Според него насърчаването на използването на биогорива играе важна роля в достигането на целите на ЕК за редуциране на вредните емисии. "Освен екологичния ефект, събирането и оползотворяването на дървесината намалява опасността от възникването на пожари.", добави инж. Михайлов.  

Директорът на "Топлофикация Враца" обясни, че за биомаса се приемат всякакви типове слама, както и люспи и пелети от ориз, слънчоглед и т.н. Нейни предимства се явяват и сравнително по-ниската цена, неголямата инвестиция, свързана със създаването и експлоатацията на подобна станция. Насърчаването на използването на биомаса играе важна роля и в достигането на целите на Европейската комисия по отношение на климатичните промени.", заяви инж. Михайлов. Той даде за примерводещи европейски страни като Финландия и Швеция, които силно разчитат на биомасата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева