Изненадващи причини, заради които трябва да се разхождате само 2 минути след вечеря

Свързани новини

04.11.2023 07:10

Изненадващи ползи, заради които да се разхождате поне 2 минути след хранене

Видян 12381 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В мета-анализ, публикуван в списание Sports Medicine, изследователите в задълбочено сравнително проучване за установяване на ефекта от седенето спрямо стоенето или ходенето за измерване на здравето на сърцето и нивата на кръвната захар, установяват, че лекото ходене след хранене има значително въздействие върху противодействието на диабета.

Лекото ходене регулира нивата на кръвната захар

Според проучването една 2-5-минутна разходка в свободното време може да поддържа нивата на кръвната захар плавно и постоянно поради леката активност, която не предизвиква голям стрес или натоварване на организма.

За хората с диабет здравните експерти препоръчват да избягват резките колебания в нивата на кръвната захар, тъй като те могат да бъдат критични за дългосрочното им здраве. Неуправляемият диабет може да причини различни други проблеми, включително сърдечни проблеми, които водят до инфаркти и инсулти, и бъбречна и чернодробна недостатъчност, които също могат да бъдат животозастрашаващи и в много случаи фатални.

Лекото ходене изисква много по-активно ангажиране на мускулите, отколкото стоенето или седенето, и използва горивото от храната в момент, когато в кръвта циркулира много от него.
Изследователите твърдят, че мускулите поглъщат част от излишната глюкоза, като по този начин плавно регулират нивата на кръвната захар.


Разхождайте се в рамките на един час след вечеря, за да постигнете най-добри резултати


Според изследователите ходенето в рамките на 60-90 минути след хранене дава най-добри резултати.
Въпреки че лекото ходене по всяко време е полезно за здравето, кратка разходка в рамките на 60-90 минути след хранене може да бъде особено полезна за минимизиране на скоковете на кръвната захар, тъй като тогава нивата на кръвната захар обикновено достигат своя връх.


Лекарите също така препоръчват да правите мини разходки през целия ден, за да спрете да се чувствате отпаднали в работно време или да седите без прекъсване на маратонски срещи.
А за работещите от вкъщи се препоръчва да правят кратки разходки около квартала между срещите за увеличаване на обема или след обяд.


 Други ползи от ходенето след хранене


Намаляване на газовете и подуването на корема


Няколко минути ежедневна активност, в която са включени кратки разходки, могат да подобрят симптомите на газове и подуване на корема при хора със синдром на раздразнените черва или IBS. Изследователите предполагат, че когато тялото се движи, то стимулира храносмилателната система, подпомагайки преминаването на храната.


Подпомага психичното здраве


Ходенето пеша е един от най-добрите начини за подобряване на психичното здраве и за избавяне от стреса, тревожността и депресията. Това се случва, тъй като то има склонност да намалява хормоните на стреса като адреналин и кортизол.


Регулира съня


Редовните физически упражнения могат да помогнат за лечение на безсъние, което е основна причина за много неразположения и заболявания. Според различни проучвания за хората редовните упражнения могат да бъдат толкова ефективни, колкото и лекарствата срещу безсъние.


Понижава кръвното налягане


Редовната физическа активност може да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, което би запазило сърцето ви здраво и щастливо, предпазвайки го от инфаркти и инсулти.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.11.2023 16:32

    А за онези с ниско кръвно и ниска захар какво ще ни препоръча Еразъм? Ние също сме хора и се нуждаем от препоръки.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.