Свързани новини

18.10.2017 11:34

Измама с евтини жилища разкри престъпна схема във Фейсбук

Видян 1697 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Стотици хиляди левове е „заработила" измамната схема за евтини общински жилища в София, свидетелстват ужилени. Престъпниците набелязват жертвите си в група, в която родители търсят изоставените си деца, а други хора се надяват да намерят биологичните си майка и баща. „Това е нормалният начин, по който се случват нещата в държавата България" - така мъж обясни решението си да даде над 8000 лв. на жена, представила се като Иванина, която твърдяла, че има контакти на много високо ниво в общината и, с помощта на премиера Бойко Борисов и кмета Йорданка Фандъкова, може да уреди продажбата на общинско жилище на данъчна оценка - за 25 до 40 000 лв., съобщи Би Ти Ви.


Това обаче е само едно от „разклоненията" на измамната схема. Лили Апостолова, администратор на групата „Търсим се", разказа, че Иванина е „маша" в друга може би не толкова доходоносна, но още по-неморална схема - Фейсбук групи с платен достъп, в които се твърди, че много по-лесно се прави връзката между деца и родители, но всъщност се дава напълно невярна информация.


Зад групите, по думите й, стоели жени на име Дарина Атанасова и Ивелина Петкова. Те копирали облика на „Търсим се" под няколко имена, включително - „Къде си". За Петкова имало данни, че работи в съда в Стара Загора и от там изнася информация срещу пари. Иванина, на свой ред, в един от профилите си посочвала като своя месторабота МВР и така създавала по-голямо доверие у хората.


За да се възползват от услугите, потребителите трябвало да плащат такса - по лев на месец. Поне една от групите е с около 9000 члена. Лили Апостолова подчерта, че нито „Търсим се", нито другата легитимна организация - Българска асоциация „Осиновени и осиновители" не събират пари. „Ние периодично предупреждаваме, но желанието надделява над разума", коментира тя.


Не е само това - в паралелните групи циркулирала и фалшива информация. Така майка с ДНК тест установила, че не е била свързана с дъщеря си. Известен адвокат бил потресен, след като при него се появила жена, твърдяща, че го е родила - а той не е осиновен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли

Днес е подходящ момент да изследвате своите мисли,