Свързани новини

15.04.2010 17:21

Излязохме на плюс!

Видян 1304 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Салдото по текущата сметка на България е положително и е в размер на 87,5 млн. евро през февруари 2010 г., показват данни на БНБ. На плюс сме с 400 млн. евро спрямо февруари 2009 г. Тогава вносът е превишавал износа с цели 312 млн. евро. Това на практика означава, че в страната са влезли повече пари, отколкото са излезли, и вече не кредитираме чуждите икономики, а подпомагаме нашата, която е в криза.


За първи път извън летния сезон тази графа от платежния баланс е положителна, показват данни за последните години. В текущата сметка влизат внос, износ, услуги, доход от труд и инвестиции в чужбина и трансфери между българи у нас и в чужбина. През юли, август и септември салдото по текущата сметка е положително на база силните приходи от летния туристически сезон.


Текущата сметка е била отрицателна в размер на 312 млн. евро през февруари 2009 г., отрицателна в размер на 594,3 млн. евро през февруари 2008 г. и отрицателна в размер на 430 млн. евро през февруари 2007 г.


„Положителният баланс по текущата сметка показва, че икономиката се приспособява, след като няма приток на инвестиции и капитали и съответно няма внос“, коментира за Investor.bg икономистът от Институт Отворено общество Георги Ангелов.


Положителното салдо по текущата сметка през февруари 2010 г. е индикатор за рязко намаляване на потребителските разходи у нас през месеца. Намалението във вноса се обуславя и от отрицателните преки чуждестранни инвестиции през месеца.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

дева