Свързани новини

29.04.2009 14:31

Изискването за документ за ползване на земи ще се прилага само за двойно заявени площи

Видян 1685 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Браншовите организации на земеделските производители, а именно Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ), Национална асоциация на зърнопроизводителите, Национална асоциация на животновъдите в България и представители на млекопреработватели се срещнаха със зам.-министрите на земеделието и храните Бюрхан Абазов, Светла Бъчварова и Димитър Пейчев, съобщиха за БГНЕС от Асоциацията.


Поводът за срещата беше отвореното писмо на министъра на земеделието и храните от 21 април до браншовите организации на земеделските производители, с което всички стопани, които имат право на плащания за единица площ, се призовават да извършат регистрацията на земите си в срок до 15 май. По-конкретно на срещата се обсъди изискването към земеделските производители да представят в срок до 31 юли т.г. документи, доказващи правно основание за ползване на всички земеделски парцели, за които кандидатстват за подпомагане към датата на заявяване на този парцел.


Според думите на Абазов изискването за документи ще се прилага само в случаите на двойно заявени (застъпени) площи, както и при необходимост от компетентните органи (например от съдебни и разследващи органи във връзка с правни спорове и други производства). По настояване на браншовите организации Абазов и Бъчварова поеха ангажимент, това правило да бъде заложено в инструкцията по прилагане на наредба №5, за да е ясно в кои случаи ще могат да искат от земеделските производители документи, доказващи правното основание за ползване на земята.


На срещата повдигнахме въпроса за изплащането на субсидиите за 2008 г. на тези земеделски производители, получили субсидии по код 6 за 2007. Стана ясно, че все още няма решение по въпроса от страна на МЗХ и ДФЗ и че в момента се изпълняват препоръки на Европейската комисия. Правят се повторни теренни проверки на площите, попадащи в код 6, които са проверявани и предходната година. Така ако и двете проверки, от миналата и от тази година потвърдят, че земята, попадаща в код 6 се е обработвала, само тогава земеделският производител ще си получи субсидията за 2008 г.Бурно бе дискутирано предложението на браншовите организации пасища и мери да могат да заявяват за подпомагане само земеделски производители, които притежават пасищни животни. Стана ясно, че по това предложение има съгласие, но че е необходимо да се издаде заповед на министъра на земеделието и храните, въз основа на която Разплащателната агенция да има основание да отказва плащане на субсидии на земеделски производители, които не отговарят на това изискване.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв