Свързани новини

09.03.2010 16:43

Изхвърлят ваксини срещу свински грип

Видян 1782 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дози от новите ваксини срещу свинския грип изхвърля РИОКОЗ в Пловдив. За областта от здравното министерство са доставени 5600 дози. Проблемът е, че са във флакони от по 10 дози, като едната струва 20 лв. След като бъдат отворени, трябва да се поставят на 10 души, а остатъкът да се изхвърли, обясни шефката на  Противоепидемичен контрол в инспекцията д-р Ели Кунчева, цитирана от Plovdiv24.


Досега са се ваксинирали само трима души. В петък се е наложило да бъдат изхвърлени 9 ваксини, тъй като е минал само един мъж.


Притесняваме се, защото може да останем без количества, когато хората решат да се имунизират или грипната вълна е в апогея си, обясни епидемиоложката.


Друг голям проблем е, че за разлика от традиционния грип при този имунизацията изисква пациентът да се боцне 2 пъти през 20 дни. В РИОКОЗ се съмняват, че всички имунизирани ще дойдат втори път и от ваксината ефектът няма да е голям. За да стопират похабяването на ваксини, епидемиолози от инспекцията ще проведат кампания сред личните лекари. „Ще ги помолим да поставят съобщения пред кабинетите си, че имунизациите са започнали. Много е важно да се напише, че е безплатно“, каза д-р Кунчева.


Важно е да се предпазят хората с хронични заболявания, защото при тях грипът протича по-тежко. Добре е да се ваксинират хората между 5 и 65 години, защото са застрашени от фатални усложнения, казаха от инфекциозната клиника в Университетска болница.


Въпреки че до момента няма пациенти с такава диагноза, лекарите очакват още няколко вълни в продължение на година и половина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв