Посланик Марин Райков митрополит Антоний Габриела Кирова и Ирина Бехар на гала вечерта

Свързани новини

19.01.2024 11:14

Издигането на православен храм събра българи на Гала вечер в Лондон

Видян 523 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“ България е там и където има и един българин”, заяви известният филантроп Габриела Кирова


Вечерта на  връх Атанасовден в хотел „Ленсбъроу” в центъра на Лондон  българи от цял свят се събраха  обединени от една кауза – построяването на православен храм  в британската столица и набирането на средства за градежа му.


За целта се състоя специалната Гала вечер под патронажа на Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейски митрополит Антоний , принц Кирил Сакскобурготски и посланика на България във Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия Марин Райков. Сред организаторите и дарителите на престижното събитие се откроиха имена на Ирина Бехар, Габриела Кирова и на редица представители на българския бизнес и интелектуален елит.


Известният филантроп, дарител и граждански активист Габриела Кирова заяви пред медията ни: ”В Англия живеят над 200 000 хиляди българи. Аз самата дълго съм живяла там. Ние българите бяхме едни от малкото, които нямаха достойна сграда за своя собствен храм. Имаше параклис в едно скромно помещение до посолството ни. Като българка се радвам, че това се променя и че започна този строеж, защото както е казано: „България е там и където има и един българин”.


 Църквата ще носи името на  небесния закрилник и покровител на българския народ  Свети Иван Рилски. Проектът е дело на известен архитект и ще съчетава себе си традициите на средновековните български храмове в Плиска, Преслав и Сердика. В Западна Европа български православен храм не е строен от повече от 100 години.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог