Свързани новини

18.01.2010 13:44

Юристите не са открили формални нередности при Румяна Желева

Видян 1522 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правната служба на Европарламента ще се произнесе по случая с българския кандидат за еврокомисар. По неофициална информация юристите не са открили формални нередности, предаде БНР.


Новата Европейска комисия "Барозу II" може да се изправи пред първия си голям провал днес, ако Европейският парламент реши да блокира номинацията на българската кандидатка, която беше оправдана по обвиненията за финансови нередности, но беше обвинена в некомпетентност.

Социалистите искат оттеглянето на Желева, която в момента е външен министър на страната си, либералите и еколозите я критикуват, Барозу и българският премиер я подкрепят, но с половин уста. Само консерваторите все още стоят твърдо зад нея. Съдбата й ще бъде решена тази вечер от Европейския парламент в Страсбург на заседание на представителите на политическите групи. Желева, която е номинирана за еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи в бъдещата Комисия на Барозу, се очаква да бъде оправдана по обвиненията, че е скрила финансови интереси в консултантска компания в нарушение на европейските изисквания за прозрачност. Юридическите експерти на парламента се очаква да заключат, че тя е спазила действащите правила. "Тя наистина е продала дяловете си във въпросното дружество в момента, когато е подписала декларацията", съобщи парламентарен източник. Натискът върху Желева да се оттегли обаче остава огромен. Защото тя се провали на изпита си пред парламента, като отговаряше неточно и дори показа незнания относно намеренията си. Много депутати разкритикуваха нейната "некомпетентност". Представителите на различни политически групи и на Комисията по развитие на парламента трябва да се съберат тази вечер в Страсбург, за да вземат решение. Ако те дадат негативна оценка, Барозу ще бъде длъжен да я замени или поне да й повери друг ресор. В противен случай португалецът рискува парламентът да отхвърли целия състав на ЕК при гласуването на 26 януари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв