На нейно място ще бъде друг член от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров.

Свързани новини

11.04.2023 17:28

Юристът Лена не спази закона за отказ от депутатство

Видян 1439 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лена Бориславова от ПП обяви, че ще напусне парламента преди да е влязла в него. „Няма да бъда депутат 49-ото НС”, написа тя в социалните мрежи. Ексшефът на кабинета Петков-Нинова е подала съответното заявление в ЦИК часове преди клетвата на народните представители, но от там я отрязаха. Юристът по образование вкара в ступор колегите си от комисията, които бяха поставени пред невиждан казус. Причината е, че имената на новоизбраните депутати вече са окончателно обявени, а решението е публикувано в Държавен вестник.


Според юристи подобен ход отприщи “изключителната правна некомпетентност” на Бориславова, която можеше да ползва законоустановения срок за отказ, но го направи чак навръх старта на НС. Другата законова възможност, след като изпусна изричния срок до четвъртък, бе да изчака избора на председател на новото НС и да поиска същото освобождаване, което да се гласува.


Отказът Бориславова от депутатския мандат така и не попадна в дневния ред на ЦИК. Тя все пак ще трябва да се закълне като депутат, след което вече ще може да подаде оставка пред шефа на НС.


Според юристи, след като Лена вече е обявена за депутат от НС в Държавен вестник, тя няма друга възможна опция. Сочената за възможно най-близката до съпредседателя на Промяната Кирил Петков ще трябва да му прави компания поне на първото заседание на 49-ото НС.


Самата Лена мотивира своя внезапен демарш с ангажимента си да координира кампанията на Промяната за местните избори в София наесен. Втората в листата на Доброто в 24 МИР в София обяви и кой ще я замени на депутатската банка. “На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров”, написа Бориславова. Той е завършил Школата на МВР и е работил в ДАНС от създаването й до 2022 г., когато става съветник на К. Петков.


Решението за новата ѝ роля е на изпълнителния съвет на партията. ПП все още не е обявила в какъв формат и с кой кандидат ще се яви на вота в столицата. Очаква се единият партньор да бъде Демократична България, с която бяха заедно на парламентарните избори. Призив за обща кандидатура в София вече отправи и лидерът на Спаси София Борис Бонев.


„Бях номинирана да поема координационната роля в този процес и конкретно да работя за кампанията и проблемите на моя роден град София. Отговорността към тази задача e огромна - тя е определяща за посоката, в която ще се развива столицата ни след години злоупотреби и пропуснати възможности. И вярвам, че тази задача е също толкова важна за всички, които ме подкрепиха на 2 април. Затова я приемам с признателност и с цялата й отговорност“, пише Бориславова.


„Преди година и половина влязох в листите на ПП, защото вярвах, че зависи от всеки един от нас да работим за промяната, която търсим. През февруари тази година трябваше отново да реша как да продължа своята битка – в или извън листите на обединената коалиция. Кое е най-правилното решение, което ще помогне най-много на обединението? Днес отново трябваше да направя избор“, казва още Лена.
След падането на кабинета Петков-Нинова м.г. Бориславова обяви, че ще си почине от политиката. Последно тя се прочу с делото си срещу сценаристите на лидера на ИТН Слави Трифонов, вече депутати до един, които разпространиха т. нар. Песен за Лена.


Егор Глазунов



 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 12.04.2023 15:35

    горкото ленче,язък, изгониха го заради лорер мосадчов, абе с хейзъри да си няма човек работа, те си съсипаха държата през 12 век и се пръснаха по света, най-вече в европейските държави и там са едни от най-богатите, като се стремят към ръководни позиции с всички възможни средства

  • 001 Anonimen 12.04.2023 01:31

    А ако някой си мисли, че Боко и Кирчо са атове, той много се заблуждава, защото Боко е дърто и хитро магаре от сикаджийския обор, а Кирчо е харвардско просто магаре с глуповата усмивка и надървен к*р. Общото между двете магарета е това, че и двете са винаги готови да носят американски самар и да чукат бг магарици.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец