„Всеки в енергийния бранш може да Ви каже, че на огромни количества батерии не може да се разчита за надеждно задоволяване на потребностите от електрическа енергия. Важното, за да съществува нашият бранш е да разчитаме на достатъчно сигурни източници на енергия, като атомните централи, лошите „въглищни“ централи и централите на природен газ.

Свързани новини

11.01.2023 11:39

Юлиян Семерджиев, ТЕЦ Марица 3: Решението за намаляване на въглеродните емисии с 40% застрашава съдбата на десетки хиляди българи!

Видян 724 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  „Всеки в енергийния бранш може да Ви каже, че на огромни количества батерии не може да се разчита за надеждно задоволяване на потребностите от електрическа енергия. Важното, за да съществува нашият бранш е да разчитаме на достатъчно сигурни източници на енергия, като атомните централи, лошите „въглищни“ централи и централите на природен газ. Всички в бранша разбираме, че трябва да бъдат предприети стъпки за постепенна замяна на въглищата с по-екологични горива, но този процес изисква значителни инвестиции, както и време. Поради тази причина категорично изразяваме несъгласието си с плана за ликвидиране на голяма част от въглищната енергетика до 2026 година, който представлява поетият ангажимент за 40% намаляване на въглеродните емисии,“ каза Юлиян Семерджиев от Борда на директорите на ТЕЦ Марица 3.

ТЕЦ Марица 3 Димитровград се присъедини към дружествата, готови да извършат енергийния преход, които отдавна апелират за преразглеждане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 година.

„Да, въглищата скоро ще бъдат част от миналото за българската енергетика. Да, готови сме да извършим енергийния преход по най-добрия начин. Но е непосилно и безотговорно да вярваме, че това ще се случи само за 3 години. Процесът ще отнеме много по-дълго, но в бранша сме решени да извършим качествено енергийната трансформация на българската въглищна енергетика!“ каза Юлиян Семерджиев.

    Юлиян Семерджиев, който е юрист по професия, припомни, че през януари 2020 година Народното събрание е приело решение за запазване на работата на въглищни централи в България, с което задължава Министерски съвет да предприеме извънредни мерки за недопускане на намаляване на капацитета им или затваряне.

    „Във всяка една правова държава подобно погазване на влязло в сила решение на Народното събрание би било съотнесено към компетенциите на Прокуратурата. Какъв е смисълът да има закони, щом те не се спазват? Решението за намаляване на въглеродните емисии с 40% застрашава съдбата на десетки хиляди българи и едновременно с това нарушава енергийната и националната сигурност на Република България! Няма друга държава в Европа, която да е декларирала ангажимент за намаление на емисиите почти наполовина спрямо 2019 година. За всички останали държави за база е взета 1990 година.“ каза Юлиян Семерджиев.

    Юлиян Семерджиев бе категоричен, че политиците трябва да обърнат повече внимание на социалните последствия от решенията си. По думите му не бива да се допуска толкова много хора и то в толкова кратък срок да останат без възможност за препитание.

    „Убеден съм, че със съвместната работа на повече експерти енергийният преход ще бъде извършен по най-добрия за страната и за населението и начин!“ каза Юлиян Семерджиев.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 съд 11.01.2023 13:05

    Точно за това работят натовеца масон Радев и неговото поредно евроатлантиче на сорос издръжка Пеканов и всички продажни евроатлантици в НС, което по нищо не прилича да е българско

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за