Искам да успокоя българското общество, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното ни споразумение, заяви Петков

Свързани новини

21.05.2022 17:05

ИТН напуска коалицията: Т. Йорданов

Видян 25505 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Темата за вдигането на ветото на България за започване на преговори на Северна Македония с ЕС е напът да създаде поредния сериозен трус в управляващата коалиция.


В петък сутринта председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов е събрал депутатите от партията и е обявил, че следващата седмица формацията ще напусне управляващата коалиция заради очакването, че премиерът Кирил Петков ще предприеме стъпки за сваляне на ветото върху започването на преговори с Македония за присъединяване към ЕС, съобщава Капитал.




 Министър-председателят Кирил Петков пък излезе с видеообръщение, в което призова президента Румен Радев да свика консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на което да се обсъди състоянието на преговорите между България и Северна Македония, както и че предстои следващата седмица българската позиция да бъде обсъдена и на коалиционен съвет на лидерите на четирите партии от управляващото мнозинство.





    Искам да успокоя българското общество, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното ни споразумение
 

Всичко това става на фона на двудневната визита на помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси д-р Карън Донфрид тази седмица, както и на краткото посещение в четвъртък на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.


 Двамата имаха срещи с премиера Кирил Петков и с президента Румен Радев, а Донфрид разговаря и с лидерите на парламентарно представените политически сили, като по неофициална информация основната тема на разговора на помощник държавния секретар на САЩ с председателите на партиите от Народното събрание е била преговорите на България със Северна Македония.


САЩ се опитват да помогнат на Скопие като част от усилията им за намаляване на руското влияние на Балканите.


Еврокомисарят Верхеи пък заяви, че след три седмици ще бъде отново в София, за да се опита да постигне промяна в позицията на България срещу започването на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС. Желанието на ЕК е спорът между България и Северна Македония да бъде решен до края на френското председателство на ЕС, което изтича в края на юни.


Заявлението на Тошко Йорданов пред депутатите, че ще излязат от коалицията, не значи, че това задължително ще се случи, но при всички положения е показателно за нивото на доверие и качеството на комуникацията в коалицията.


Натискът на ИТН

Депутати от партията на Слави Трифонов разказаха, че Тошко Йорданов е събрал парламентарната група в петък и ги е уведомил, че лидерът на партията има намерение да обяви следващата седмица, че ИТН напуска коалицията. Пред тях той изразил увереност, че премиерът ще обяви вдигането на ветото върху западната ни съседка, въпреки че Кирил Петков на няколко пъти заяви, че крайното решение ще е на парламента и той няма да предприеме никакви стъпки без санкцията на Народното събрание.




В управляващата четворна коалиция има още една партия, която се противопоставя на вдигането на ветото, докато Северна Македония не изпълни условията на България - БСП. Срещу вдигането на ветото, преди Скопие да е изпълнило условията на София, е и президентът Румен Радев.


Твърде вероятно е точно заради този натиск на ИТН и заплахата от разпад на управляващата коалиция премиерът Кирил Петков да е предприел хода с искането към президента за свикване на КСНС. Във видеообръщението си министър-председателят заявява, че в заседанието по темата трябва да участват представители на всички партии, всички служби и президентската институция. Петков поиска и външно министерство да предостави доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония.



Външният министър Теодора Генчовска, предложена на поста от ИТН, също защитава позицията на формацията, която я е излъчила - че Скопие трябва да изпълни условията на София и едва тогава да бъде вдигнато ветото. Генчовска неотдавна дори обвини премиера, че правителството води две външни политики по въпроса.







Във видеообръщението си Кирил Петков за пореден път заяви, че кабинетът няма да вземе решение по проблема и преди да има пълно разбирателство между коалиционните партньори. "Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна Македония и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори", каза Кирил Петков.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 23.05.2022 10:10

    Северна Македония е съседна държава . Моето мнение е, че ние трябва да развиваме отношенията си с нея ! Независимо от вето или обратното за ЕС !Какво искаме ? Нищо да не се случва и след 10 години да си говорим пак същото ? Кой има полза от това ? Не и ние българите !

  • 005 Отче Ваш 22.05.2022 07:35

    Скоро ТЕЗИ 240 АЙДУКА, КОИТО НИ ДОКАРАХА ДО ТУКА, ще се почувстват като в Азовстал. Въпрос на време е, но не Русия ще ги изкара от там, А НИЕ МЕСНОТО ТУЗЕМНО НАСЕЛЕНИЕ !!!

  • 004 червен кхмер 21.05.2022 21:45

    Държавата не дава пари, ЕС ги дава, грешни са ви опорките..

  • 003 Anonimen 21.05.2022 20:02

    Ако е вярно и го направят - Браво! И аз искам по 15лв на ден защотно доходите сравнени с еврогейските са мизерни , но никой не дава! За така наречените украински бежанци и 1ст не съм съгласен да се дава от парите които държавата ни краде.

  • 002 Anonimen 21.05.2022 19:21

    И още нещо Държавата ще дава по 15 лв. на ден на хотелите за настаняване на бежанци Новата програма, разработена от оперативната координационна група, предвижда 15 лв. на ден на човек на ден за нощувка и три хранения. https://www.burgasnews.com/2022/05/20/

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби