Две от партиите във властта дадоха заявка, че могат да напуснат управлението, ако техните искания не бъдат спазени

Свързани новини

11.04.2022 09:23

ИТН и БСП заплашват с напускане на коалицията

Видян 4676 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Две от партиите във властта дадоха заявка, че могат да напуснат управлението, ако техните искания не бъдат спазени. Зам.-шефът на НС Ива Митева обяви пред Nova, че политиката на кабинета около ветото на България за членството на Република Северна Македония  (РСМ) в ЕС, както и натискът, който Продължаваме промяната (ПП) оказват върху кандидата на от Има такъв народ (ИТН) за шеф на БНБ Любомир Каримански, могат до доведат до излизането на партията на Слави Трифонов от коалицията. От БСП пък заявиха, че ще напуснат управлението, “ако калашник или патрон замине за Украйна”.


 


"Виждам, че нашият министър на външните работи (Теодора Генчовска) като че ли е изолиран, и виждам засилени действия на премиера Кирил Петков в тази посока от първото му посещение в РСМ и всички тези действия не знам дали са съгласувани или не с нея", подчерта Митева.


 


Тя допълни, че ако действително заплахата към Каримански идва от ПП, то "много трудно" ще продължат да управляват заедно. Напомняме, че преди дни Трифонов написа във Фейсбук, че "някъде на тъмно е уговорено" свалянето на ветото за започване на преговори от Скопие с ЕС.


 


По думите на Митева било близо до ума защо, от кого и откъде идват заплахите към Каримански. "Смятам, че са хората, които стоят от другата страна и правят всичко възможно тази кандидатура да не се случи", заяви тя, визирайки ПП. "Смятам, че натискът е Каримански да се откаже", подчерта тя.


 


"Позицията ни е категорична и няма да оттеглим нашия кандидат за управител на БНБ”, преповтори тезата си тя пред БНР. "Виждам паника в коалиционните партньори и това не е добър знак. Този гняв, който виждам в тях, е знак за слабост", посочи зам.-шефът на НС.


 


Митева каза, че това, което се вижда в последно време в НС е "антипарламентаризъм". „Не смятам, че е нормално в един от коалиционните партньори да е съсредоточена цялата фискална и парична система на България”, коментира тя.
Шефът на ПГ на БСП Георги Свиленски също излезе със закана, че Левицата може да напусне коалицията. Според него не може да се говори и да се търси мир, като войната се насърчава с доставяне на оръжие.


 


"Ако един калашник или патрон от България замине за Украйна, БСП ще напусне коалицията. Това е червена линия, която не може да прекрачим", обяви той пред Nova.



По повод споровете в управляващата коалиция лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че ако се стигне до решение в НС а за изпращане на оръжие за Украйна, то тя няма да го подпише. Юридически, тъй като не е депутат, тя не подписва нищо в НС, което като завършила Право би следвало да знае.



Вицепремиерът и министър на икономиката изрази готовност да напусне правителството, ако парламентът одобри изпращане на военна помощ за Украйна.


 


“Ако искат да ме сменят. Но аз няма да подпиша този документ. Тръгвам си. Нека да сложат друг човек, който е готов да подпише снабдяване с оръжие на Украйна”, закани се тя пред БНТ.


 


Нинова добави, че единственото, което я тревожи, е напрежението между ПП и ИТН. “То трябва да намери своето решение, защото ако при всеки казус се стига до подобни ескалации и обвинения, това не е работещо”, коментира Нинова.



Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 11.04.2022 22:40

    А Нинова изпраща ли оръжие на Путин!?

  • 003 сарайски дувар 11.04.2022 12:42

    Учиндолският сакат чалгар, нищожество, та дрънка, както и лакеят му Хаджи Тошко Африкански, който му пдмиива задника, понеже, както е известно, сактият учиндалец не може да се помръдне от дивана без чужда помощ, та тези две "мъжки проститутки" на сарайския им "сценарист" и повелител са се напикали от страх!Така де, по негово нареждане вече провалиха два парламента, не стана премиер сарайско-кобулгският престъпник Василевия Николайчо, нито пък онова нищожество, дето ни го представяха за "парче бизнесмен", той продавал гащи и шнорхели на някаква сергия! И този път учиндолският чалгар и ибрикчията му Хаджи Тошко Африкански не се справиха със задачата, поставена им от султана Аамед Доган - "Проклятието на България" и сега треперят от страх и ужас! Ами, то си е за страх бе, нищожества чалгарски и сарайски лакеи, за страх си е и го знаете, нали? Една мъжка проститутка" самоубиха в сараите, да не би да сте следващите?! Понеже много сериозно се изложихте, че и се насрахте пред сарайския си началник, защото не му изпълнихте нарежданията! Нито БНБ ще овладее, нито БНТ, а вие - чалгарски нищожества директно заминавате на политическото бунище, ако дотогава не сте изтекли в канализацията на сарайските клозети!!

  • 002 Anonimen 11.04.2022 12:21

    Делян Пеевски и ДПС скоро ще овладеят БНБ чрез Ст. Трифонов и Каримански. Тогава наистина ще станем крепостни селяни.

  • 001 съд 11.04.2022 09:46

    Тези напушени джендъри изпразниха хазната и резерва за 100 дни кражби, а народа стана по-беден и психясал от преди и останаха само едни голи лъжи!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв