Свързани новини

25.01.2022 16:32

Италия не можа да избере президент от първия опит

Видян 1195 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Италия не успя да избере президент при първия опит за гласуване от нейните т.нар. Големи избиратели. Страната няма преки избори за държавен глава, а това става като се събират депутатите от двете камари на парламента и представители на регионите, които трябва да постигнат 2/3 мнозинство за някоя от кандидатурите.


 


Случвало се е уравнението с много неизвестни да стане чак от 17-ия път. Тази година обаче времето е ограничено – до 2 февруари, когато изтича мандатът на сегашния президент Матарела. Политиците обещаха президент до петък - т.е при четвъртото или петото гласуване.  Сложната коалиция на националното единство, в която участват всичките парламентарни партии без 1, не успя да излъчи единен кандидат, който да вземе от раз 2/3 от гласовете.


 


Така 672 бюлетини останаха празни – бели, така че журналистите се шегуваха, че новият президент е Бианки (Белия). Десницата, която има доста повече големи избиратели от левицата, номинира бившия премиер Берлускони, но не получи подкрепа. Очакваше се намесването на министър-председателя Драги като кандидат, но мнозина подозират, че това би хвърлило страната в политическа криза.


 


Тъй като Кабинетът на най-добрите преди година беше съставен трудно и при това при действащ опитен президент, и с лицето на бившия евробанкер №1 имаше обединителна фигура за премиер, каквато в момента липсва. До редовните избори остава 1 година, а много от депутати няма да имат нов мандат поради смяната на системата за вот и орязването на бройката народни представители. Следващите президентски избори в Италия вече ще бъдат преки.


 


 


Пламен Валентинов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв