Италианците харчат по-малко за хранителни стоки

Свързани новини

10.12.2023 08:12

Италианците харчат по-малко за хранителни стоки

Видян 16852 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мерките, предприети от италианското правителство за ограничаване на нарастващите цени на храните, се оказаха неефективни през четвъртото тримесечие, сочат данни, публикувани от Националния съюз на потребителите (НСП).

Докладът разкрива, че през ноември пресните плодове са поскъпнали най-рязко - с 4,4 % в сравнение с предходния месец, следвани от зехтина, който е поскъпнал с 3 %. Цените на маслото и тестените изделия се повишиха с повече от 2% на месечна база.

"Данните сочат провал на антиинфлационното тримесечие. На практика нямаше намаления на пресните плодове поради изключително променливите и нестабилни цени. Заслужава да се отбележи фактът, че на трето място се класираха бебешките храни, които поскъпнаха с 2,9% през месеца и с 12,8% спрямо ноември 2022 г., въпреки че продуктите за деца бяха изрично упоменати в протокола [на правителството]", заяви председателят на UNC Масимилиано Дона.


Друг потребителски съюз, Altroconsumo, вече съобщи, че жизненият стандарт на италианските семейства се понижава, тъй като храните в супермаркетите стават все по-скъпи с всяка изминала седмица. Много потребители купуват по-евтини стоки или изключват определени продукти от списъците си за пазаруване, отбелязва организацията.

"Срамно е, че пастата, символ на италианската кухня, продължава да поскъпва, въпреки вече астрономическите цени", допълва Дона.

Проучване, проведено от Общата конфедерация на италианската индустрия (Confindustria) по-рано тази година, показа, че разходите на домакинствата за хранителни стоки са намалели с 3,7% през 2022 г. и с 8,7% през четвъртото тримесечие на 2022 г. в сравнение с първото тримесечие на 2021 г. Дона определи доклада като "тревожен" и заяви, че "италианците са на принудителна диета поради рязко покачващата се инфлация".


 










 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

везни