Свързани новини

24.03.2018 16:43

IT-училище №1 е пред затваряне

Видян 3136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Училището, известно с това, че подготвя едни от най-добрите ИТ специалисти в България, може да затвори.  Това заявиха от ръководството на Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) към ТУ в София.
Причината е, че министерството на образованието иска училището да бъде извадено от структурата на Университета и да премине под управлението на МОН.
 Това означава премахване на специалните предмети и съвременната учебна програма още от осми клас.  Освен това,  университетските преподаватели и специалисти от ИТ компании няма да обучават учениците. Така ТУЕС е на път да се превърне в безлична гимназия.
Подобна перспектива предизвика гнева на родителите, които подписаха отворено писмо, до просветния министър Красимир Вълчев. Те настояват за запазване на уникалния модел на обучение в училището, което през 2017 г. бе №4 сред най-желаните гимназии с прием след VII клас и бе най-желаното технологично училище. Те създадоха и онлайн петиция, предаде Оффнйз.
Според министър  Вълчев обаче подобни опасения са безпочвени. Той посочи, че промените в нормативната уредба на образованието от 2016 г.  не предвиждат съществуването на такъв тип училище. Той е категоричен, че е необходимо само формално преструктуриране, чрез анекс и преминаване на учебното заведение под крилото на РУО.














Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема

Обстановката до голяма степен ще е непредсказуема.