Истината за белите ивици, които остават след самолетите в небето

Свързани новини

16.03.2024 07:03

Истината за белите ивици, които остават след самолетите в небето

Видян 2298 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички сме виждали тези бели ивици, които остават зад самолетите и създават ивици на фона на синьото небе.

Според Университетската корпорация за изследване на атмосферата тези линии се наричат контрасти, съкратено от кондензационни следи, и се появяват, когато водните пари кондензират и замръзват около изгорелите газове на самолетите.

Поне така твърди науката. През последните години все повече хора вярват, че тези следи всъщност са химически следи - утвърдена теория на конспирацията, според която тези следи изобщо не са от конденз, а са химикали, разпръсквани от правителството.
Въпреки че теорията може да звучи пресилено за някои, химическите следи са се превърнали в широко разпространена конспирация както в САЩ, така и по света, въпреки доказателствата за обратното.


Каква е теорията на конспирацията за химическите следи?

Идеята за химическите следи съществува от 1996 г. и до голяма степен се корени в изследователския документ на Военновъздушните сили от същата година "Времето като мултипликатор на сила: "Владеене на времето през 2025 г." Той очертава "бъдеща система за модифициране на времето за постигане на военни цели" с помощта на "аерокосмически сили" и "не отразява настоящата военна политика, практика или възможности", заявява Агенцията за опазване на околната среда.

В най-общи линии конспиративната теория за chemtrails твърди, че контрастите изобщо не се създават от водни пари, а са знак, че правителството, богатите или някаква комбинация от двете отделят токсични химикали във въздуха, създавайки тези бели линии.

Идеите за предназначението на тези предполагаеми токсични химикали са различни. Някои смятат, че химикалите се използват за отравяне на човечеството, други казват, че са за контрол на съзнанието, а трети смятат, че това е начин правителството да контролира времето.

Няма единна официална версия на теорията, казва Сиджиа Сяо, докторант в Калифорнийския университет в Бъркли, който през 2021 г. провежда проучване, в което изследва теорията за конспирацията "chemtrails" и интервюира 20 вярващи и бивши вярващи. Вместо това хората "избират аспектите, които резонират с тях, смесвайки лични интерпретации или избирателно приемайки части от теорията".


Как се появи конспиративната теория за химическите следи?

Идеята, че правителството пръска човечеството с химикали, не е напълно безпочвена.

Според изследователи по време на Студената война британското правителство е извършило над 750 имитации на химически атаки срещу населението. По този начин стотици хиляди хора са били подложени на въздействието на цинково-кадмиев сулфид - химикал, избран поради малкия си размер - подобен на този на микробите - и защото свети под ултравиолетова светлина, което го прави лесен за проследяване. По онова време се смята, че химикалът не е токсичен, въпреки че многократното му излагане може да доведе до ракови заболявания. САЩ правят същото през 50-те и 60-те години на миналия век - използват химикала като проследяващо вещество за тестване на разпространението на биологични оръжия.

Макар че тези тестове са били преди десетилетия, теорията процъфтява - дотолкова, че през 2016 г. Агенцията за опазване на околната среда публикува документ от 14 страници, в който се обясняват контрите, посочват се химикалите, използвани от ВВС, и се прави опит да се оспори конспирацията.

През 2021 г. във Фейсбук се разпространява публикация, в която се твърди, че президентът Джо Байдън е "манипулирал" времето чрез кемтрейлс и е причинил едноседмичното дълбоко замръзване в Тексас през февруари тази година - стотици хора се включват в съобщението.


 В X хиляди хора следват акаунти, посветени на проследяването и публикуването на доказателства за тези химически следи. Едно проучване от 2017 г., в което е участвала национално представителна извадка от 1000 души, установява, че около 10% от американците вярват в конспирацията "напълно", докато до 30% от американците я намират поне за "донякъде" вярна.

Според Сяо вярата в конспирации често се дължи на скептицизма към авторитетни фигури, а социалните медии също са изиграли роля за засилване на проблема.

Алгоритмичната структура на социалните медии означава, че хората виждат информация, която подсилва съществуващите им убеждения. Интервюираните бивши вярващи обясняват продължаващото си вярване отчасти с "огромното количество информация в подкрепа на конспирацията" в социалните медии, казва Кой Чешир, професор в Калифорнийския университет в Бъркли, изучаващ социална психология, който също е участвал в проучването заедно със Сяо. Научните доказателства, опровергаващи теориите, просто не са попадали в техните канали или в социалните им групи. Дори и да го направят, другите вярващи само ще подсилят теорията.

Податливият характер на теорията на конспирацията ѝ дава сила, казва Чешир.


 "Както ни казаха някои вярващи, силата на конспирацията е в това, че тя може да бъде адаптирана към всяка нова информация, тъй като доказателствата за "димящия пистолет" никога не се появяват", каза Чешир. "Например, дори ако вярващите не са сигурни, че т.нар. chemtrails действително се използват за контрол на населението, разказът лесно може да се прехвърли върху манипулирането на времето и изменението на климата, без да е необходима нова информация или доказателства."

Съществува и простият факт, че можем да видим контрата със собствените си очи. Тяхната видимост и присъствие в ежедневието спомагат за привличането на още по-голям интерес към теорията, добавя Сяо.

"Chemtrails са най-интересната конспирация, защото са точно пред очите ни, а ние все още избираме да ги игнорираме", казва един вярващ пред Сяо и Чешир.

Въпреки че теорията може да се стори глупава на някои, основните опасения на вярващите идват от "легитимни обществени и екологични проблеми, които заслужават внимание", казва Сяо. Недоверието в правителството, загрижеността за проблемите на околната среда или дори борбата с хронични заболявания могат да придадат достоверност на теорията за химическите следи, като предполагат, че нещо друго причинява тези обществени проблеми.


 Източник: CNN


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Айде, бе! 16.03.2024 13:45

    Инфо за гугушки. Преди повече от десетина години сашките си казаха, че използват трейли в Science Insider, правителствен научен сайт, след толкова години се сетиха да измислят друго, разчитайки на късата памет на оФчото стадо. И като как, с каква цел самолетите правят цели мрежи от трейли над главите ни, за единия спорт ли горят керосина? Или за пречистване на въздуха!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец