Испания и Португалия ще имат право да предприемат временни мерки, за да нарушат правилата на ЕС за пазара на електроенергия

Свързани новини

26.03.2022 07:31

Испания и Португалия получават "специално отношение" от лидерите на ЕС, за да запазят цените на електроенергията ниски

Видян 1932 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В петък Испания и Португалия получиха правото да предприемат временни едностранни мерки, които могат да нарушат правилата на пазара на електроенергия в ЕС, за да намалят натиска върху цените на електроенергията, съобщава Политико.




Решението беше взето в края на продължителна среща на върха на лидерите на ЕС, на която темата за енергията - как ЕС я купува и колко плаща за нея - продължи да се обсъжда до късно в петък.




"Иберийският полуостров се намира в много особена ситуация. . . с голям дял на възобновяемите енергийни източници и с много малко междусистемни връзки", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на заключителната си пресконференция, като подчерта, че тези особености са причина за изключително високите цени на електроенергията в региона.


 


Според окончателните заключения, одобрени от лидерите на ЕС по време на срещата на върха, Комисията "спешно ще направи оценка на съвместимостта на временните спешни мерки на пазара на електроенергия, за които са уведомили държавите членки" Брюксел ще следи правителствата на ЕС да не се възползват нечестно от приетите мерки.


 


Лидерите се договориха също така за първи път да купуват съвместно газ - опит да използват общата си пазарна мощ, за да намалят цените.


Настоящата електроенергийна система на ЕС обвързва цената на електроенергията с най-скъпото гориво, необходимо за задоволяване на търсенето. Напоследък това е газът, а това води до постоянно високи цени на електроенергията. Ситуацията се влоши още повече заради действията на Европа за намаляване на вноса на газ от Русия, която е основен доставчик на енергия за континента.


Някои лидери, особено от Южна Европа, настояваха на срещата на върха за по-трайни промени в пазарната структура - като например "отделяне" на газа от пазара или въвеждане на таван на цените на електроенергията или газа. Тези опити обаче срещнаха твърдата съпротива на страни като Германия и Нидерландия, които са твърдо против пазарните интервенции.

 


 


Тъй като намирането на трайно решение за целия блок се оказа невъзможно, Мадрид и Лисабон настояха за временно разрешение да въведат някои самостоятелни мерки. На съвместна пресконференция португалският министър-председател Антониу Коща и испанският министър-председател Педро Санчес заявиха, че са "доволни" от резултата от разговорите, и добавиха, че ще представят националните си мерки следващата седмица.


Сега Европейската комисия ще проучи как функционира енергийният пазар на блока, като се стреми да намери по-трайни решения до май 2022 г.
Снимка: БГНЕС

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

риби