Свързани новини

25.02.2014 11:10

Искат отпадане тайната на осиновяването

Видян 1223 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Национална мрежа за децата настоява за отпадане „тайната на осиновяването", увеличаване на наказанията в случаите на сексуална експлоатация на малолетни и въвеждането на правна дефиниция за компютърно престъпление като част от усилията за синхронизиране на българското законодателство с европейските директиви. Това се посочва в становище на организацията по повод проекта за нов Наказателен кодекс на Р България.


Обединението на граждански организации приветства приемането на отделна глава (Глава 11) в проекта за Наказателен кодекс с особени правила за наказателната отговорност на непълнолетните.


Национална мрежа за децата подкрепя наличието на ясни хипотези, в които детето няма да бъде съдено като възрастен, както и съобразяването на наказателната отговорност и изпълнението на наказанията с възрастта на извършителя и вида на престъплението, включително чрез предвиждане на разнообразни мерки за въздействие.


Една от конкретните препоръки на организацията е за отпадане на тайната на осиновяването. Мотивите са, че при тази практика произходът и роднинските връзки на детето се скриват и/или заличават от досието му, което нарушава правата на осиновените деца.


Национална мрежа за децата настоява и за хармонизиране на българското законодателство с Директива 2011/92/ЕС на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 13 декември 2011 г. относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография, чийто срок за транспониране изтече в края на 2013 г. В тази връзка организациите от Мрежата предлагат конкретни текстове за привеждане на Наказателния кодекс в синхрон с директивата като напр. увеличаване на наказанията в случаите на сексуално посегателство на малолетни, въвеждане на правна дефиниция за компютърно престъпление и др.


Предвид цялостната тенденция за хуманизация на наказателния закон и синхронизация с европейското законодателство, Национална мрежа за децата предлага в Глава 11 от проекта за нов НК да се предвиди и възможност за извършване на медиация между жертвата и извършителя на престъпление, когато той е непълнолетен.


Медиацията е доброволна и поверителна процедура за извънсъдебно решаване на спорове, при която трето лице - медиатор подпомага спорещите страни да постигнат споразумение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби