Правосъдният министър пък заяви, че е готова да внесе още едно предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, ако сегашното бъде отхвърлен

Свързани новини

10.03.2022 09:41

Искането за отстраняването ми е правно нищо: Гешев

Видян 1138 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правосъдният министър пък заяви, че е готова да внесе още едно предложение за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, ако сегашното бъде отхвърлен.


 


 


"Искането за отстраняването ми по инициатива на Бойко Рашков е правно нищо, а искането на министър Йорданова е просто нищо. Прочетох го веднъж и честно казано съм затруднен да го разбера. Това е механичен сбор между неверни субективни оценки, манипулативни политически твърдения и обикновено цитиране на норми. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно", предаде Нова тв.


 


Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет, на което ще се обсъжда искането за предсрочното му освобождаване от поста.


 


"Лош знак е за българската държавност и за това, че се оправдават притесненията на българската прокуратура изразени пред европейските ни партньори. Вървим към проблеми, които мислехме за забравени преди приемането ни в ЕС. Възраждат се полицейският произвол, а цената ще плащат българските граждани", каза още той. 


 


„Очаква се лустрация на съдии. Притеснени сме, защото изпълнителната власт, в лицето Министерствата на вътрешните работи и правосъдието, се занимава с това да атакува Прокуратурата, а не да върши своята работа. Това води до бум на престъпността – телефонни измами, полицейски произвол”, коментира обвинител номер 1.


 


Последва отговор и от правосъдния министър Надежда Йорданова. "Твърденията за правно нищо на Гешев сериозно ме притесняват. Влязло в сила осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България правно нищо ли е? За това всички ще трябва да платим обезщетение. Част от твърденията, които сме изложили, черпим от МВР. Това са нови обстоятелства", каза Йорданова.


 


По думите й, ако то не бъде прието, ще се обсъди и това на бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. "Ако проверките по другите обстоятелства установят уронване на престижа на съдебната власт, по Конституция съм готова да подам ново искане", сподели тя.


 


Висшият съдебен съвет разглежда искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Предложението е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова заради девет случая.


 


Според нея те представляват тежки нарушения, извършени от обвинител номер едно. А именно – полицейското насилие на протестите през 2020 г., искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото "Баневи", случаят „Осемте джуджета” и др.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.03.2022 10:39

    Трябват повдигнати обвинения за престъпления срещу държавата и уронване на престижа/не само на прокуратурата, а на държавата/за да има резултат !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни