Маневрите се провеждат две седмици, след като Съединените щати засилиха военноморското си присъствие в Персийския залив, отбелязва агенцията.

Свързани новини

03.08.2023 15:00

Иран започва военноморски учения в Персийския залив

Видян 2411 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иранската революционна гвардия започна военноморски учения в близост до стратегически острови в Персийския залив, съобщават държавните медии.

Маневрите се провеждат две седмици, след като Съединените щати засилиха военноморското си присъствие в Персийския залив.

"Военноморските учения на Корпуса на гвардейците на ислямската революция започнаха за защита на иранските острови в Персийския залив", съобщи официалната информационна агенция ИРНА. Тя цитира командира на военноморските сили на гвардията Али Озмаи, който казва, че ученията "се провеждат на остров Абу Муса и Голям и Малък Тунб".

Трите острова - разположени в близост до Ормузкия проток, жизненоважния морски проход между Персийския залив и открития океан, през който преминава една пета от световния добив на петрол - от десетилетия са източник на спорове между ОАЕ и Иран.

Миналия месец Иран привика руския посланик в Техеран в знак на протест срещу изявление на правителствата на арабските държави от Персийския залив и Москва, в което се оспорват претенциите на Техеран към трите острова.

Според ИРНА военноморските кораби на гвардията са оборудвани с ракетна система за крилати ракети Ghadir и балистични ракети Fath 360.

Гвардията е разположила и безпилотни надводни кораби, оборудвани с изкуствен интелект, както и военни самолети, хеликоптери и въздушни дронове, допълва информационната агенция.

Миналия месец американските военни заявиха, че разполагат разрушител, както и бойни самолети Ф-35 и Ф-16 в Близкия изток, за да възпират Иран да завземе кораби в Персийския залив.

На 6 юли военноморските сили на САЩ заявиха, че гвардейците са завзели търговски кораб в Залива, ден след като обвиниха иранските сили в два подобни опита край Оман.

По-късно Иран заяви, че конфискуваният плавателен съд е превозвал "повече от един милион литра (220 000 галона) контрабандно гориво".



Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион