Иран се готви да предаде на Кремъл чертежите на най-ефективното си оръжие срещу Запада: подземната финансова мрежа, на която разчита, за да избегне санкциите

Свързани новини

11.11.2022 13:24

Иран учи Русия на трикове за преодоляване на петролните санкции: Politico

Видян 615 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран се готви да предаде на Кремъл чертежите на най-ефективното си оръжие срещу Запада: подземната финансова мрежа, на която разчита, за да избегне санкциите, пише европейското издание на Политико.

В продължение на години Ислямската република осуетява американските усилия да я изолира и да спре икономиката ѝ, като изгражда паралелна вселена от подставени лица и чуждестранни банки - включително големи финансови институции, базирани в Европа и САЩ - които иранските компании използват, за да избягват международния контрол и да извършват стопанска дейност в чужбина.


"Тъй като Русия е изправена пред нарастваща международна изолация заради войната в Украйна, Иран, който вече доставя оръжия на Москва, е предложил да сподели опита си в изкуството за избягване на санкции", твърдят западни дипломати. Дипломатите твърдят, че поредица от скорошни срещи между висши руски и ирански служители, включително ръководителя на иранската централна банка Али Салехабади и заместник-министъра на икономиката Али Фекри, са поставили основите на това сътрудничество.


Ако Москва успее да копира иранската система, тя може да се надява да намали въздействието на много от санкциите, на които е подложена, особено в петролния и газовия сектор, който е гръбнакът на нейната икономика. Подобна система би дала на руския президент Владимир Путин много по-голяма гъвкавост - и време - да продължи да води войната си срещу Украйна, като запази приходите си от петрол.


"Всеки, който се интересува от промяна на руското съзнание, трябва да разбере, че парализирането на руско-иранските финансови възможности е от съществено значение", казва един от западните служители.

Дипломатите, които предупреждават за техниките за заобикаляне на санкциите, отбелязват също така, че западни банки, като германските Commerzbank и Deutsche Bank, както и Citigroup в САЩ, са изиграли роля в подпомагането на Иран да продължи да получава приходи от износ чрез нелегални транзакции. Рискът е, че същите западни банки - волно или неволно - могат да бъдат въвлечени от Русия в същия стил на търговия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец