руски дебитни и кредитни карти "Мир"

Свързани новини

22.04.2024 13:46

Иран ще приема руски кредитни карти

Видян 780 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран може да започне да приема руски дебитни и кредитни карти "Мир" през следващите няколко месеца, съобщи търговското аташе от посолството на Техеран в Москва.

Според Мохсен Рахими работата по подготовката на необходимата техническа инфраструктура вече е в ход, въпреки че въвеждането на системата ще отнеме време. Тази стъпка идва в момент, когато Русия и Иран продължават да изграждат по-силни икономически връзки, подчерта Рахими.

Москва и Техеран укрепиха отношенията си в условията на западните санкции. Търговският оборот между двете страни възлиза на 4 млрд. долара през миналата година и има потенциал за по-нататъшен растеж, особено в областта на производството, машиностроенето и транспорта, според доцента от Финансовия университет в Москва Михаил Хачатурян.


Тестването на системата Mir, руската алтернатива на Visa и Mastercard, може да започне в Иран още в края на лятото или началото на есента.


През 2022 г. Москва беше засегната от вълна от санкции в отговор на военната ѝ операция в Украйна, включително отрязване на много руски банки от SWIFT, Visa и Mastercard. В отговор руското правителство започна да популяризира вътрешната система Mir като надеждна алтернатива.


Експерти отбелязват, че иранската икономика се е адаптирала, въпреки че от десетилетия е подложена на мащабни международни санкции, и добавят, че Русия може да използва опита на Техеран в устояването на външния натиск.


Стъпката за стартиране на Mir в Иран е логична стъпка напред в развитието на двустранното сътрудничество, след като Техеран се присъедини към икономическата група БРИКС тази година, заяви Татяна Монахан, генерален секретар на Международната търговска камара (МТК).


Миналата година двете страни обявиха на форума в Казан, че са приключили всички предварителни разплащания за използването на карти Mir. Иран и Русия се договориха също така да интегрират системата с нейния ирански аналог - Shetab, за да улеснят взаимните трансакции.


Решението за използване на Mir в Иран придобива все по-голямо значение, след като редица така наречени "приятелски" страни, включително Армения, Киргизстан и Казахстан, наложиха ограничения на системата поради опасения, че ще бъдат подложени на вторични санкции, твърдят експерти.


Понастоящем картите Mir се приемат свободно в Абхазия, Осетия и Беларус и могат да се използват с определени ограничения в Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Куба, Венецуела и Виетнам.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни