Техеран е предложил да се създаде регионален газов хъб в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), за да се гарантира енергийната сигурност, съобщи тази седмица информационна агенция Fars, като се позова на първия вицепрезидент на Ислямската република.

Свързани новини

30.10.2023 12:09

Иран иска да създаде регионален газов хъб

Видян 1077 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Техеран е предложил да се създаде регионален газов хъб в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), за да се гарантира енергийната сигурност, съобщи тази седмица информационна агенция Fars, като се позова на първия вицепрезидент на Ислямската република.

По време на среща на Съвета на правителствените ръководители на държавите членки на ШОС в киргизката столица Бишкек Мохамед Мохбер заяви, че този ход ще помогне на деветте държави членки на блока да търгуват и обменят енергия, включително изкопаеми горива, електроенергия и възобновяеми енергийни източници.

Той говори и за предложението на Техеран за създаване на фонд за заинтересовани страни инвеститори, които съвместно да финансират нефтохимически проекти, и подчерта готовността на страната да предоставя инженерни услуги и да произвежда оборудване за петролния, газовия и нефтохимическия сектор.


Иран се стреми да създаде газов хъб в сътрудничество със своите евразийски търговски партньори, за да засили регионалното сътрудничество и да подобри позицията си на световния енергиен пазар. Техеран е един от най-големите производители на нефт и газ в света, като продава по-голямата част от енергията си на азиатските пазари въпреки санкциите на САЩ.

През юли Иран стана деветият пълноправен член на ШОС, като повиши предишния си статут на наблюдател в евразийския блок за сигурност и икономическо развитие.


ШОС, създадена през 90-те години на миналия век като Шанхайска петорка, първоначално включваше Китай, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан. През 2001 г. към него се присъединява Узбекистан, което води до промяна на името, а при последното разширяване през 2017 г. се присъединяват Индия и Пакистан. По-рано тази година Беларус подписа меморандум за присъединяване, което е необходима стъпка, за да може една страна наблюдател да стане член на ШОС. Освен Беларус, Афганистан и Монголия също имат статут на наблюдатели, а ШОС разглежда над дузина държави като партньори в диалога.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец