Със сигурност финансовите проблеми на газовите топлофикации ще започнат да се решават ако получим адекватни компенсации и ако видим цена под 115 лева за природен газ.

Свързани новини

21.10.2022 12:17

Инж.Василев, Топлофикация Плевен: Централното отопление остава най-изгодната опция за осигуряване на топла зима

Видян 522 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    Инж.Василев, понижената цена на природния газ ще реши ли финансовите проблеми на газовите топлофикации или все още имате нужда от компенсации?

    Със сигурност финансовите проблеми на газовите топлофикации ще започнат да се решават ако получим адекватни компенсации и ако видим цена под 115 лева за природен газ.

    За момента нито имаме компенсации, нито има изгледи цената на природния газ да падне толкова много.

    Нали получихте компенсации за високите цени на природния газ вече?

    Топлофикациите на природен газ получавахме компенсации до месец май. От тогава не сме получавали компенсации. Надявам се новото правителство, независимо от какви партии ще бъде съставено, да предвиди компенсации за нас. В противен случай, е възможно да се стигне до масови фалити на топлофикации по време на отоплителния сезон, което ще бъде огромен удар за много българи.

    Все пак смятате ли, че цената на природния газ ще продължи намалението си, или то ще е краткотрайно?

    Надявам се, че от тук нататък цената на природния газ ще обърне тенденцията на долу или поне да се задържи на по-ниски нива. Все пак основна причина за по-ниската цена за октомври и ноември са по-ниските цени на борсите, както и вече работещата връзка с Гърция. Ускоряването на строителството на терминала в Александруполис, в който България има 20% дял също е важно за посоката на цените.

    Според Вас какво ще стане с цената на природния газ, ако войната в Украйна ескалира?

    Вероятно подобен развой на събитията би довел до увеличение, но Слава Богу България е встрани от европейските пазари и сме в малко по-спокойни води.

    Смятате ли, че ако действително фирмите и домакинствата намалят потреблението на природен газ, както иска ЕС, цената на природния газ ще тръгне надолу?

    Да, по законите на макроикономиката при намалено търсене и съответно потребление цената пада. Ако фирмите и домакинствата не спестяват или увеличат потреблението си, цената ще се вдигне.

    Високите цени на газа принудиха много домакинства и фирми в Европа да заменят синьото гориво с алтернативи, което е добре за цените вбъдеще, но доведе до поскъпване на всички източници на отопление.

    В момента кой е най-изгодният вариант за отопление?

    Както казах вече, поскъпване има при всички методи на отопление за предстоящия сезон. Средното поскъпване при централното отопление за страната е около 40%, но не бива да забравяме, че ДДС за топлинната енергия бе намалено на 9%. Има и топлофикации, където повишението е незначително. Една от тях е Топлофикация Плевен.

    Но разглеждайки другите методи на отопление виждаме, че дървесината и пелетите са поскъпнални неколкократно за 1 година, докато при централното отопление толкова осезаемо увеличение няма в нито един български град.

В тази връзка централното отопление остава най-изгодната опция за осигуряване на топла зима.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв