Изпълнителният директор на "Топлофикация Русе" заяви, че целият екип на дружеството застава зад колегите си от въглищните централи, които отстояват своето право да се осигурят средства за инвестиции в нови съоръжения, работещи с по-екологични горива и така въглищата постепенно да се премахнат. „Топлофикация Русе“ вече е започнала своята енергийна трансформация, която ще се случи трудно без помощно финансиране.

Свързани новини

28.09.2023 15:55

Инж. Севдалин Желев, директор на Топлофикация Русе: Сценарият за бързо спиране на въглищните централи ще постави под риск енергийната стабилност на България

Видян 512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"С настоящите Териториални планове за справедлив преход за трите въглищни региона Перник, Кюстендил и Стара Загора се прави опит за закриването на въгледобива и енергетиката в България. Целият екип на "Топлофикация Русе" настояваме тези така важни и решаващи бъдещето на сектора ни документи да не бъдат приемани и изпращани в Брюксел в сегашния им вид. В противен случай се рискуват стотици работните места на всички пряко и косвено, свързани с дейността на въглищните централи и стабилността на електроенергийната система в България." заяви инж. Севдалин Желев, директор на топлофикационното дружество в Русе.

По думите му през последните няколко години съдбата на въглищните централи е една от основните теми в енергетиката ни, но години наред се отлагаха възможностите да бъдат обсъдени вариантите за модернизация на предприятията, за да се изпълнят европейските изисквания за постигане на нискоемисионна енергетика. Той подчерта, че рестриктивните мерки, които се планира да бъдат предприети, ще ликвидират един структуроопределящ сектор за българската икономика.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Русе" заяви, че целият екип на дружеството застава зад колегите си от въглищните централи, които отстояват своето право да се осигурят средства за инвестиции в нови съоръжения, работещи с по-екологични горива и така въглищата постепенно да се премахнат. „Топлофикация Русе“ вече е започнала своята енергийна трансформация, която ще се случи трудно без помощно финансиране.

Инж. Желев посочи, че в утрешният ден е изключително важен за бъдещето на енергетиката на България, защото териториалните планове за справедлив преход ще се обсъждат на заседанието на Министерски съвет.

"Очакваме да се разгледат и приемат всички становища и искания на енергетиците и миньорите. Надяваме се да бъдат внесени регионалните планове, които реално отговарят на спецификите на страната ни и възможностите, които имаме да реализиране на плавен и справедлив преход." подчерта инж. Желев.

"Сценариите за бързо спиране на въглищните централи до 2030 г. не произтичат от целите на Европа. От България се изисква да се намали количеството въглеродни емисии и да се подобри качеството на въздуха. Това е постижимо чрез инвестиции в модернизация и намаляване на използваните въглища." обясни инж. Желев.

Той заяви, че бързото спиране на въглищни мощности е неприемливо, поражда сериозни рискове за сигурността на доставките, по-високи разходи и висока социална цена.

Инж. Желев заяви, че плановете за ускорено въвеждане на ВЕИ не могат да гарантират в дългосрочен план стабилността на енергийната система на България. Той беше категоричен, че трябва да се запазят базовите мощности, докато не се намери реална тяхна алтернатива.

По повод изнесената информация за раздаване на милиарди левове европейски средства по плана за справедлив преход на определени фирми, инж. Желев коментира, че това е недопустимо. Той подчерта, че европейските средства трябва да се разпределят  чрез провеждане на публичен конкурс, в който с приоритет вземат участие засегнатите дружества. Инж. Севдалин Желев изрази надежда, че подкомисията за контрол на еврофондовете, която предстои да започне да работа ще подготви ясни критерии за фирмите, които ще кандидатстват по Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв