Осигурителният институт приоритетно обработва данните от РЗИ-тата.

Свързани новини

18.08.2022 12:30

Инвалидните пенсии с изтекъл срок ще се плащат до края на декември

Видян 1066 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От Националния осигурителен институт информират, че инвалидните пенсии, за които срокът на инвалидност е изтекъл в периода 13 март 2020 г. до 30 юни тази година, ще продължат да се плащат до края на декември. Условието е хората да са подали заявление за преосвидетелстване от ТЕЛК до 15 юли тази година.


Преди да бъде разпуснато 47-то НС, депутатите дадоха последна отстрочка на хората с увреждания да подновят изтеклите ТЕЛК решения, за да продължат да получават инвалидните си пенсии.


По време на извънредната епидемична ситуация, заради Covid, хората с увреждания с изтекли ТЕЛК решения продължиха да получават пенсии. Сега заради бавната процедура в ТЕЛК комисиите се даде възможност само да е подадено заявления до средата на юли, за да може до края на годината НОИ да продължи да плаща сумите, като се предполага, че преосвидетелстването ще бъде факт в периода юли до края на декември 2022.


Осигурителният институт приоритетно обработва данните от РЗИ-тата.


Пенсиите на инвалидите, които ги получават чрез пощенските станции в страната, за август ще бъдат изплатени с отделен пенсионен запис, а тези, които получават парите по платежна сметка, ще имат допълнителен превод до края на месец август.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 19.08.2022 09:42

    Пенсионната система е най-манипулираната и най мъгливата система. Опитват се да превърнат пенсията в социална помощ. Това е първата несправедливост. За пенсионер отпреди 15 тодини, работил по категория, бяха направени следните "изменения" - "в полза на пенсионера". Осигуряван на тогавашния таван - 2000 лева, но изчислена пенсия по "среден осигурителен доход", между 300 и 600 лева, кой знае как изчислен. Приносът в системата от внесените пари не се отразява по никакъв начин на размера на пенсията. Първоначално изчислено, излиза, че съм плащал към държавата 1, 60 на месец за осигуровки, което е безкрайно далеч от истината.След това тайно и полека е променен приноса на годините на работа по категория, като се отказва да се изплати с по-голям коефициент стажа по категорията. Освобождават се пари, които се преразпределят.Поставен е таван на пенсиите, доходите на такива пенсионери са потискани и в един момент се оказват отдалечени доста от мечтания таван. Това пак се преразпределя. При това години на ред максималният осигурителен доход не расте, защото хората, които получават големи доходи, да започнем от депутатите - при над 6000 лева заплата, се осигуряват на 2400. Излиза, че тези с многото пари имат малък принос в сеистемата, но пенсиите им са големи, заради високия индивидуален коефициент. В момента се опитват заради 200 души, които отчаяно вярват, че ще влязат в еврозоната и ще въведат еврото, да минат повече хора над прага на бедността. И измисляме как да им увеличим пенсиите. Отново - засукват "правилата", дават мъгливи обяснения за "средно " увеличение и тези , които в болшинството са потискани от тавана, отново слизат, а се надуват на хората, които ще им оправят изискването за прага на беднотта. Това е нередно! Никой няма да изпадне във възторг, че някакви чиновници ще вземат по 3400 лева пенсии. Поне ще спим спокойни, че няма да умрат гладни. На каква цена? Това, което правят чиновниците, е несправедливо и безпринципно! Пенсията е едно огледало на образователния и професионален труд и не е социална помощ! Не е социална политиката да вземаш от едните и да даваш на другите. Има една група, на която нищо не се взема - тази, която 15 години се осигурява на ниския максимален осигурителен доход. Противник съм да се добавят безпринципните 60 лева към всяка пенсия. Не само инвалидите страдат от недостига на пари за пенсии, страдат и тези, чиито вдовишки пенсии не са мръднали от времето на Симеон Дянков. Лозунгите за успешна социална политика са безсмислени. Много писах, напразно.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион