Мишел Йео позира за Марк Селигър след новаторската си победа в категорията "Най-добра актриса" на Оскарите през 2023 г. "Имаше нещо в грациозността и пъргавината ѝ, когато държеше тази статуетка, което ми се стори много красиво и свързано", казва Селигър за снимката.

Свързани новини

07.01.2024 08:01

Интимни портрети от най-горещите афтърпартита в Холивуд

Видян 19518 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


През последното десетилетие холивудските звезди - от актьори, през режисьори, до ръководители на студия - търсят фотографа Марк Селигър, за да им направи портрети в сложното изскачащо студио, което той изгражда в средата на легендарното афтърпарти на "Vanity Fair" за наградите "Оскар". Независимо дали прилича на рустикална всекидневна или на голямо мраморно стълбище, неговите декори са посрещали прочути обекти, включително носители на награди "Оскар", номинирани, режисьори, дизайнери на костюми и други участници със смели имена.

"В известен смисъл съм се обучавал през целия си живот и кариера, за да мога да направя нещо подобно", каза Селигър пред CNN в телефонен разговор преди старта на "Vanity Fair: Сесиите в нощта на Оскарите" - новата му фотокнига. "Това определено е най-предизвикателното преживяване... на практика използвам всяко едно умение, което съм усвоил не само като фотограф, но и като режисьор", добави фотографът.

Създадени заедно със сценографа му Томас Турнауер и след дискусии с редактора на "Vanity Fair" Радхика Джоунс, студийните пространства на Селигър обикновено съдържат фини намеци към филми, спечелили "Оскар" - такива, които не са "твърде производни", казва Селигър.


 Тази кинематографична визия - и неговото спокойно, непринудено поведение - са довели до много емблематични кадри: Лейди Гага, която се радва на триумфа си на наградите "Оскар" през 2019 г., облеченият в бял смокинг Тимотей Шаламе, който споделя момент с режисьора Лука Гуаданино, и украсената с диаманти Мишел Йео (на снимката горе), която изглежда без усилие царствена, докато съзерцава революционната си победа за най-добра актриса през март, са само три от 200-те портрета, включени в книгата.


 


Оливия Колман, снимана през 2019 г. със своя "Оскар" за най-добра актриса, спечели за ролята си на британския монарх кралица Анна във филма "Фаворитката".

Томът започва със снимка от 2014 г. на първата носителка на "Оскар" Лупита Нионго, която се усмихва, докато гледа надолу към златната си статуетка, държана внимателно в двете ръце. "Дори не трябваше да казвам нищо", спомня си Селигър. "Мисля, че тя просто беше в абсолютен момент на шок и изпитваше тази вътрешна радост... Не можеше да не ти се иска да празнуваш с нея."

Базираният в Ню Йорк фотограф споделя, че разчита на интуицията си, за да улови тези вълшебни моменти, като обяснява, че настроението на обектите му, разбираемо, е различно - от "мечтателно и развълнувано" до напълно изумено. "Винаги присъствам много добре", обяснява Селигър, "защото ги имаме само за 10-20 снимки. Това наистина е много спонтанно, моментно преживяване."


(Междувременно екипът му на място се грижи за наличието на странични масички, които бързо да се подредят за излагане на трофеите. "Някои хора са по-добри в държането на Оскари от други", отбелязва фотографът.)



Тук Джеф Голдблум играе пред камерата.



Портрет на актьора Рами Малек


Създаване на сцени и излизане извън сценария

Селигър постоянно наблюдава маниерите на обектите си, за да създаде разказ и да предизвика изразителна поза: Вземете портрета му от 2022 г. на Джеф Голдблум с очила в едната ръка и насочен пръст в другата, сякаш ругае фотографа.

"Казах: "Джеф, ти си невероятен италиански режисьор от 70-те години на миналия век и водиш много, много откровен разговор с водещата си дама, защото тя наистина не уцелва целта си", казва Селигър, който преди това е работил с Голдблум, както и с много други свои обекти от нощта на Оскарите, благодарение на дългата си, богата кариера в снимането на рекламни кампании и редакционни фотосесии (като снимката на Дженифър Анистън от 1995 г., която стартира милиард прически, за да дадем само един пример). "Той правеше всички тези жестове и говореше малко италиански. Снимахме буквално 30 секунди и се получи", казва Селиджър за финалната снимка.


От ляво на дясно: Реджина Хол, Доналд Глоувър, Трейси Елис Рос, Ава Дюверней, Сара Джоунс, Рашида Джоунс, Лена Уейтхе, д-р Ивара Есеге, Мариана Жан-Баптист, Анджела Басет, Чимаманда Нгози Адичи, Шонда Раймс, Марк Брадфорд, Дерей Макесон, Габриел Юниън, Чък Светкавицата и Джанел Монае, снимани през 2018 г.


През цялата вечер екипът на Селигър едновременно се грижи за гостите и ги прекарва през цикъла възможно най-ефективно. (В съседство със студиото има стая за задържане, която служи за спийкърси с Дон Хулио.)


 Но понякога звездите просто не са подредени по повече от един начин. През 2022 г. Зендая и Зоуи Кравиц, които Селигър познава още от времето, когато снимаше баща си Лени в средата на 90-те години, бяха сред търпеливо чакащите на опашката, докато носителят на "Оскар" за 2019 г. Рами Малек седеше за своята сесия, спомня си Селигър.

"Рами беше фиксиран върху тази снимка... и беше наистина ентусиазиран. Той имаше този перфектен Оскаров шум и искаше да направи нещо креативно", каза Селигър, който очакваше Зендая и Кравиц да дойдат след него. "Мислех, че ще са добре (чакайки), но и двамата се разделиха. Но пък получихме снимката на Рами, което беше хубаво." Тази снимка на тлеещия Малек влезе в книгата, както и по-ранна снимка на Кравиц, която хвърля закачлив поглед отстрани.

Всяко пристигане, независимо дали става дума за един или повече гости, предоставя нова възможност. През 2018 г. спонтанно разширяващото се събиране доведе до емблематичен портрет на 17 чернокожи холивудски и културни светила, сред които Ава Дюверней, Анджела Басет, Доналд Глоувър, Рашида Джоунс и Шонда Раймс. Хванати за ръце или облегнати на чуждо рамо, те стояха в общност и подкрепа един на друг, а чантата на Габриел Юниън "Въпреки това тя упорства" - препратка към опитите на републиканците да заглушат сенатор Елизабет Уорън, когато тя се противопостави на номинацията на Джеф Сешънс за главен прокурор през 2017 г. - беше точно позиционирана в предната част на груповия кадър.


"Давам на всички сигнали и ги посочвам... Просто разработвам детайлите стъпка по стъпка", обяснява Селигър. "Може да се получат само един или два кадъра, но това всъщност е всичко, което се опитваме да постигнем. След това това ниво на съвършенство се случва съвсем случайно."

За разлика от това, кадърът на Селигър от 2022 г. на трима актьори от "Еуфория" по средата на разговора - Мод Апатоу, която развълнувано жестикулира, и покойният Ангъс Клауд, който се взира в палавата Барби Ферейра - не се нуждаеше от много указания. "Имаше това естествено качество, когато те седнаха. Очевидно те изградиха много силна връзка и приятелство. Аз просто ги оставих да продължат и снимах, без те да се замислят твърде много", казва Селигър, преди да сподели спомените си за Облак. "Той беше прекрасен човек. Бях работил с него по няколко проекта и (смъртта му) със сигурност беше тежка."




Портретите на Селигър предават и интензивността, която често се наблюдава между холивудските двойки - от Джон Леджънд и Криси Тейгън до Сара Полсън и Холанд Тейлър. "Опитвам се да намеря нестандартен момент, в който да става дума повече за техните взаимоотношения", казва Селиджър. "Дестилирам го или до спонтанен момент, или до момент между тях, или до момент, в който единият от тях е ангажиран, а другият е по-вътрешен", обяснява той.


(Въпреки че за снимките с Мелиса Маккарти и Бен Фалконе, които на снимката гледат гневно към камерата, Селигър се вдъхновява от еднаквите им анцузи "Адидас" и чаши за уиски. "Просто се приближете към мен, сякаш сте готови да хвърлите питието си по мен, защото аз съм просто досаден фотограф на парти", спомня си Селигър, който им казва със смях.)"Единственият човек, който ми каза твърдо "не" за това, беше Антъни Хопкинс", казва Селигър, който с удоволствие приема режисурата на двукратния носител на "Оскар". "Той каза: "Искам да бъда сниман по този начин". Аз казах: "Спокойствие, разбира се. Просто се радвам, че си тук."



Източник: CNN





 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей