"Топлофикация Перник" е сигурен и надежден производител на електрическа и топлинна енергия в Перник.

Свързани новини

09.09.2022 09:09

Иновативните решения на Топлофикация Перник за зелено производство на енергия

Видян 3419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инж. Стойнев, как бихте определили 2022 г. и какво влияние оказва трудната геополитическа обстановка в световен мащаб върху дейността Ви?

    "Топлофикация Перник" е сигурен и надежден производител на електрическа и топлинна енергия в Перник. Ние сме предприятие с дългогодишен опит и сме доказали нашата коректност и внимание към клиентите ни.

    2022 г. e изключително трудна за всеки отрасъл. Нашият сектор е един от най-засегнатите от икономическата и енергийна криза в световен мащаб.

    Цената на природния газ е шест пъти по-висока от миналата година и около четири пъти по-висока от миналата пролет. Има поскъпване и на въглищата, които са нашето основно гориво. Скъпата енергия притиска както европейската, така и българската икономика. В краткосрочен план рязкото повишение на енергията не би било заплаха за растежа в еврозоната, защото правителствата вземат необходимите мерки. В дългосрочен период обаче високите цени могат да бъдат съществено предизвикателство пред икономическия растеж.



Поради ръста на горивата и въглеродните емисии всяка топлофикация, вкл. нашата, натрупа огромни задължение. В тази така сложна за всички обстановка, в която работим, се надяваме държавата да окаже нужната подкрепа. Само по този начин ще успеем да реализираме започнатите проекти и да инвестираме в нови, за да осигурим още по-екологично отопление за крайните потребители.



Разходите за поддържка на всяка топлофикация са огромни. Всяка година извън проектите и закупуването на гориво за осигуряване на топлинна енергия, ние инвестираме в ремонти на топлопреносната мрежа и мощностите. Тази година ще имаме възможност да подменим повечето проблемни участъци , зада гарантираме надеждно и сигурно отопление.

    Проектите Ви са насочени към поетапна замяна на въглищата с алтернативни горива. Разкажете ни повече за настоящите и бъдещи инвестиции.



    Както и Вие казахте, ние инвестираме в проекти за поетапна замяна на въглищата с алтернативни горива. Модернизацията и трансформацията на нашето предприятие ще бъде осъществена чрез въвеждане на природен газ и биомаса. Близо две години работим усилено, за да завършим един от най-мащабните проекти, а именно включването в експлоатация трите газови когенератора. По план още преди началото на новия отоплителен сезон мощностите трябва да бъдат пригодени в работен режим.

    Имаме намерение да инвестираме в закупуването на още два допълнителни газови когенератора. По този начин ще успеем в още по-кратки срокове да заменим твърдите изкопаеми горива с газ. Искаме да използваме и биомаса, защото е чист, възобновяем и надежден източник на зелена енергия. Тя включва всички органични материали, синтезирани от растенията. Биомасата е един от най-ценните и многофункционални ресурси на Земята.

    Какво предстои за "Топлофикация Перник" до края на годината?

    Преди началото на отоплителен сезон 2022/2023 г. ще приключи годишният планов ремонт. С тези дейности ще минимизираме възможността от възникване на големи аварии през зимата. Оттук нататък продължаваме с новите инвестиции  в използването биомаса и биогаз за производство на зелена енергия.

    Фокусът ни е насочен към постепенно намаляване на дела на въглищата до пълното им заместване с по-екологични алтернативи. Модернизирането на предприятието чрез въвеждане на нови мощности за комбинирано производство на гореща вода, пара и електрическа енергия е от изключително значение за развитието, както и за запазване на заетостта в района. Реализацията на проектите ни ще доведе до значително подобряване на качеството на атмосферния въздух в Перник.

    Разкажете ни повече за екипа – срещате ли трудности с намирането на професионалисти?

    Липсата на кадри е сериозен проблем за енергийния сектор. За съжаление младите експерти избират или да работят в чужбина, или поради различни фактори да се преориентират в други области след завършването си. Смятам, че ние като бизнес и образователната система трябва да привлечем бъдещите специалисти като им предоставим добри условия на труд, с достойно заплащане и възможност за кариерно развитие.

    Трудно правим подбор, защото избираме внимателно поради спецификата на дейността ни. Мога да Ви уверя, че именно поради този стриктен избор на кадри, в „Топлофикация Перник“ работят едни от най-добрите професионалисти. Оценявам високо експертизата на нашия екип и съм благодарен, че имам възможността заедно да градим бъдещето на „Топлофикация Перник“.

    С какво ще се обърнете към читателите ни преди началото на новия отоплителен сезон?

    Бих искал да пожелая един успешен и безавариен сезон. Убеден съм, че инвестициите, които правим, ще гарантират осигуряването на надеждно и сигурно отопление за крайните ни клиенти. Вярвам, че с оптимизъм, конструктивни решения и добра организация можем да излезем от икономическата и енергийна криза с възможно най-малко негативно отражение върху всеки един от нас и да реализираме набелязаните цели и задачи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион