Устойчивата инфлация може да насърчи централната банка да повиши отново лихвените проценти до нов рекорден връх, когато ще заседава следващия месец, въпреки нарастващите доказателства, че европейската икономика е застрашена от изпадане в рецесия.

Свързани новини

31.08.2023 13:41

Инфлацията в Европа се задържа на 5,3% през август

Видян 542 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Потребителските цени в 20-те страни, които използват еврото, са се повишили средно с 5,3% този месец в сравнение с предходната година, показват предварителните оценки на европейската статистическа служба в четвъртък, предаде CNN.

Това остава непроменено спрямо годишния темп на инфлация през юли.

Базисната инфлация, която изключва променливите цени на храните и енергията, се понижи до 5,3% от 5,5% през юли.

Храните, алкохолът, тютюневите изделия и услугите бяха най-големите двигатели на инфлацията през август, въпреки че тези цени се повишиха с по-бавен темп в сравнение с предходния месец. Цените на енергията се понижиха с 3,3% през годината до август спрямо спад от 6,1% през юли, но на месечна база нараснаха с 3,2%.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха общата инфлация да се забави до 5,1%, което все още е доста над целевото равнище от 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Устойчивата инфлация може да насърчи централната банка да повиши отново лихвените проценти до нов рекорден връх, когато ще заседава следващия месец, въпреки нарастващите доказателства, че европейската икономика е застрашена от изпадане в рецесия.


През юли ЕЦБ повиши лихвените проценти за девети пореден път, с което референтната цена на заемите в еврозоната достигна 3,75%.

Оттогава насам данните от проучвания подчертават риска, че икономиката на Германия - най-голямата в Европа - може би вече отново изпада в рецесия. Според публикуваните миналата седмица данни за индекса на мениджърите по поръчките този месец тя претърпя най-рязкото понижение на бизнес активността от повече от три години.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци