Индонезия може да се присъедини към икономическата група БРИКС, заяви кандидатът за президент Прабово Субианто по време на предизборна реч за външнополитическата стратегия.

Свързани новини

18.11.2023 16:52

Индонезия може да се присъедини към БРИКС

Видян 9559 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индонезия може да се присъедини към икономическата група БРИКС, заяви кандидатът за президент Прабово Субианто по време на предизборна реч за външнополитическата стратегия.

Според Субианто, който в момента изпълнява длъжността министър на отбраната, няма причина страната му да не се присъедини към групата, ако този ход би бил от полза за икономиката.

Той добави, че възможността да стане член на БРИКС няма да противоречи на принципите на Индонезия за неблок, тъй като групата е по-скоро икономическа, отколкото политическа по своята същност.

"Ние сме част от Г-20, част сме и от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия), сега сме част от АПЕК (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество), което също не е геополитическа асоциация, а икономически съюз... Така че ще видим, ако икономическите ни интереси са от полза, защо да не се присъединим към БРИКС?" твърди Субианто, който води предизборна кампания преди президентските избори, насрочени за февруари.


Министърът подчерта, че Индонезия винаги се е стремяла да води независима външна политика. Той подчерта, че икономиката на страната зависи в голяма степен от търговията, поради което е изключително важно всички политически решения да се ръководят преди всичко от икономически интереси.

В момента БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но през януари към тях ще се присъединят Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ. Според оценки на анализатори разширената група (БРИКС+) вече е икономически по-голяма от Г-7 - съюз на индустриализирани и развити държави, в който влизат САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Италия, Германия и Япония.

През 2022 г. на страните от БРИКС+ се падат 36% от световната икономика в сравнение с 30% за Г-7. Според прогнозата на Bloomberg, публикувана миналата седмица, делът на БРИКС+ вероятно ще продължи да нараства, като до 2040 г. ще достигне 45% спрямо 21% за икономиките на Г-7.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец