Индийската икономика ще нарасне със 7%

Свързани новини

05.04.2024 17:33

Индийската икономика ще нарасне със 7%: Централната банка

Видян 313 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В съответствие с прогнозите на експертите управителят на Резервната банка на Индия (РБИ) Шактиканта Дас потвърди в петък, че ключовият репо-лихвен процент ще бъде запазен на ниво от 6,5%, тъй като икономиката показва признаци на силна икономическа експанзия и устойчива инфлация.


Обявявайки непроменената репо лихва за седма поредна сесия, управителят на РБИ разкри и прогнозата на централната банка за 7% ръст на БВП за финансовата 2024-25 г., която започна на 1 април.  Освен това според РБИ инфлацията на дребно се предвижда да бъде 4,5%.


Преди две години, по това време, когато инфлацията на потребителските цени достигна своя връх от 7,8% през април 2022 г., слонът в стаята беше инфлацията. Сега слонът е излязъл на разходка и изглежда се връща в гората", каза Дас. Основният лихвен процент по кредитите беше повишен с общо 250 базисни точки в периода от май 2022 г. до февруари 2023 г.


Централната банка е предпазлива по отношение на преждевременното смекчаване на позицията си по отношение на инфлацията и основният ѝ фокус остава върху стабилното намаляване на инфлацията за достигане на средносрочната цел от 4%.


През третото тримесечие на финансовата 2023-24 г. (от октомври до декември) Индия отбеляза растеж на БВП от 8,4% спрямо 7,6% през периода от юни до септември. Коментирайки постижението през февруари, индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че усилията на правителството ще продължат "за постигане на бърз икономически растеж ", за да помогне на 1,4 млрд. души "да водят по-добър живот".  Неотдавна Ню Делхи повиши прогнозата си за растежа на БВП за финансовата 2023-24 г. от 7,3 % на 7,6 %.


 Коментирайки последните данни за БВП, изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кришнамурти Субраманян заяви, че Индия е "най-бързо развиващата се икономика в света". МВФ очаква индийската икономика да се разшири с 6,7% за финансовата 2024 г., която приключи през март, и с 6,5% за същия период на 2025 г.


Миналата седмица бившият управител на РБИ Рагурам Раджан, който също е работил в МВФ, предположи в интервю за Блумбърг, че Индия прави грешка, като вярва в "шумотевицата " около силния си икономически растеж, и че страната трябва да подобри структурните си проблеми, включително лошото образование и умения на работната сила, за да достигне истинския си потенциал.  Раджан заяви, че Индия не може да се превърне в развита икономика до 2047 г. - годината, в която страната ще отбележи 100 години от своята независимост - нещо, към което се стреми воденото от Моди правителство.


Той обаче веднага беше разкритикуван от други икономисти и официални лица.  Мохандас Пай, бивш финансов директор на технологичния гигант Infosys, а сега председател на Manipal Global Education, определи аргументите на Раджан като "глупави", позовавайки се на напредъка на Индия в областта на образованието и създаването на работни места.  Арвинд Вирмани, член на правителствения политически мозъчен тръст NITI Aayog, заяви, че Раджан говори като "икономисти с парашут", които са откъснати от реалностите.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.