Индия ще изстреля още две космически сонди през тази година

Свързани новини

19.11.2023 07:45

Индия ще изстреля още 2 космически сонди през тази година

Видян 18774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националната космическа агенция на Индия планира да изстреля поне още две мисии през 2023 г. като част от амбициозните усилия на страната да създаде своя собствена космическа станция до 2035 г. и да изпрати първата си пилотирана мисия до Луната до 2040 г. Целите бяха поставени от индийския министър-председател Нарендра Моди.

През следващите два месеца Индийската организация за космически изследвания (ISRO) ще изстреля космическата обсерватория "Рентгенов поляриметър" (XPoSat) и орбиталния експериментален модул PSLV (POEM) - платформа, която ще помогне за провеждането на експерименти в орбита, използвайки като орбитална платформа изхвърлената степен на ракетата-носител "Полярен спътник" (PSLV), заяви пред Times of India председателят на агенцията Соманатх.

XPoSat е първата индийска поляриметрична мисия; тя има за цел да изследва динамиката на ярки астрономически рентгенови източници в екстремни условия и е проектирана да има живот на мисията поне пет години.


ISRO ще изстреля и спътник INSAT-3DS, предназначен за метеорологични изследвания, от друга местна система за изстрелване - геосинхронната ракета за изстрелване на спътници (GSLV) Mark II. Според изданието това е от решаващо значение, тъй като Индия се подготвя да изстреля радара със синтетична апертура на NASA-ISRO (NISAR) на стойност 1,5 млрд. долара - обсерватория на ниска околоземна орбита, която се разработва от NASA и ISRO.


Окуражена от успеха на мисиите си до Луната (Chandrayaan-3) и Слънцето (Aditya-L1), ISRO планира няколко важни мисии през следващите години. Те включват мисия за обслужване в орбита, мисия за връщане на лунни проби, скачване в космоса, спускаем апарат на Марс и "Гаганян" - пилотирана космическа мисия, предвидена за 2025 г.

През октомври ISRO стартира първия от серия тестови полети в подготовка за мисията Gaganyaan. Основният модул на екипажа в мисията се обърна с главата надолу, докато беше възстановяван от военноморски водолази в морето.

През 2024 г. космическата агенция ще проведе експеримент с модула за екипажа, за да се увери, че той остава изправен след пръскане надолу. Астронавтите за мисията, които първоначално се обучават в Русия, преминават допълнително обучение в Индия, за да се подготвят за излитане.


Мисиите за връщане на лунни проби също се смятат за изключително важни, тъй като те ще положат основите за стартиране на пилотирана мисия на Индия до Луната. "Лунният скок", извършен от "Чандраян-3", изстрелян по-рано тази година, се счита за предшественик на предстоящата мисия. Той демонстрира способността на "Чандраян-3" да се издига от повърхността на Луната, което означава, че в бъдеще ще може да се върне с проби.

Напредъкът на първата мисия на страната за полет на човек в космоса беше обсъден миналия месец на среща на високо равнище, председателствана от Моди. Индийският лидер заяви, че ISRO трябва да се стреми да създаде космическа станция до 2035 г. и да изпрати първия индиец на Луната до 2040 г. В последствие космическата агенция е сформирала специални комитети, които наблюдават различни мисии, каза Соманат.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец