Индия подписа търговско споразумение за 100 милиарда долара с 4 европейски държави

Свързани новини

11.03.2024 18:00

Индия подписа търговско споразумение за 100 милиарда долара с 4 европейски държави

Видян 1881 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ню Делхи подписа споразумение с блок от четири европейски държави, което включва инвестиции в размер на 100 млрд. долара за 15 години и създаването на до 1 млн. работни места в Индия.

Съгласно Споразумението за търговско и икономическо участие, подписано в Ню Делхи миналата събота, южноазиатската страна се ангажира да намали вносните мита на Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария - четирите държави, които съставляват Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).


Споразумението ще донесе ползи като "по-добре интегрирани и по-устойчиви вериги за доставки и нови възможности за бизнеса", което ще доведе до увеличаване на търговските и инвестиционните потоци, създаване на работни места и икономически растеж, се казва в изявление на ЕАСТ.

Чрез това споразумение Индия ще привлече повече чуждестранни инвестиции от ЕАСТ, което в крайна сметка ще доведе до увеличаване на "добрите работни места", отбеляза швейцарският федерален съветник Ги Пармелин, който говори от името на ЕАСТ.


Индийският министър-председател Нарендра Моди заяви, че споразумението е в съответствие с усилията на правителството за икономически напредък и ще послужи за създаване на възможности за младите хора.

"Въпреки структурните различия в много аспекти, нашите икономики притежават допълващи се характеристики, които обещават да бъдат печеливши за всички нации", заяви Моди. Той също така изтъкна "квантовия скок" на индийската икономика през последното десетилетие - от 11-то до 5-то място в света. От октомври до декември 2023 г. БВП на Индия нарасна с 8,4%, което представлява най-бързият темп от шест тримесечия насам. Международният валутен фонд заяви, че това е "лесно" най-бързо растящата икономика в света.

За да се възползват от "големия и бързо растящ пазар" на Индия, множество държави са изразили интерес към подписване на търговски споразумения през тази година, съобщи през януари мозъчният тръст Global Trade Research Initiative.

В момента се водят преговори за търговски споразумения между Индия и няколко ключови икономики, включително Обединеното кралство, САЩ, ЕС, Швейцария, Норвегия и ръководения от Русия Евразийски икономически съюз.

Неотдавна търговските преговори на Ню Делхи с Обединеното кралство, които продължават от 2021 г., попаднаха в задънена улица, тъй като последното търси "по-благоприятни" условия, според неназовани британски служители, които говориха с The Hindu Business Line миналия месец. Индийските компании отказват отстъпки за вносните мита, без Лондон да предложи по-лесно временно движение на индийски специалисти в Обединеното кралство за работа и бизнес, съобщават няколко медии.

Преговорите на Индия с Канада също се забавиха на фона на търкания заради това, че Отава свърза "агенти на индийското правителство" с убийството на сикхски сепаратистки лидер край Ванкувър.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак